Vändningen: Abeba Aregawi fri att tävla

avLinus Norberg, Emil Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dopningsanmälan återkallad – kan få vara med i OS

1 av 3

Dopninganmälan mot Abeba Aregawi, 26, är återkallad – och hon är nu fri att tävla.

Det skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Anledningen är att internationella antidopingbyrån (WADA) 30:e juni höjde nivån för vad som anses vara straffbart.

Därmed är Abeba Aregawi aktuell för OS.

Abeba Aregawi, 26, har sedan hon blev svensk medborgare 2012 varit en av Sveriges största friidrottsstjärnor. VM-guld på 1 500 meter både inne och ute samt inomhus-EM-guld och EM-silver utomhus har gjort henne till ett av Sveriges största guldhopp inför OS i Rio i sommar.

Men i slutet av februari testades hon positivt för en förbjuden substans, meldonium.

– Jag tänkte nog ungefär så här: nu får det fan vara nog. Någonstans är det här är en förstärkning av besvikelse, förtvivlan, irritation och att man blir förbannad, sa generalsekreterare Stefan Olsson till Sportbladet 29:e februari.

Svensk friidrott och IAAF meddelade kort därefter att Abeba Aregawi var tillsvidare avstängd under utredning för misstanke om dopinngförseelse.

Återkallad – fri att tävla

Men nu under eftermiddagen kom beskedet.

Dopninganmälan mot Abeba Aregawi är återkallad – och hon är nu fri att tävla.

Det skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Anledningen är att internationella antidopingbyrån (WADA) 30:e juni höjde nivån för vad som anses vara straffbart.

– I korta drag har ärendet hanterats annorlunda jämfört med andra med tanke på WADA gått ut med riktlinjer. Men hon är fri att tävla. Lyder inte under någon sanktion. Alla misstankar avskrevs omedelbart i förrgår, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopingförseelser på Riksidrottsförbundet till Sportbladet.

Vad tycker du om att Wada har ändrat gränsvärdet?

– Det kan man tycka mycket om. Men det är olyckligt. De har inte gjort några egna studier innan de inför en substans på sin lista.

– De studier som fanns tidigare var på blodprov, och inte urinprov, där utsöndringen ser annorlunda ut.

Vad har du fått för förklaring av Wada?

– De har förklarat att det är en ny substans och då gör man inte den typen av studier. 

Därmed är Abeba Aregawi aktuell för OS.

– Abeba Aregawi blev i ett tidigt skede uttagen till OS i Rio då hon var topp åtta på VM i fjol. Sedan blev hon borttagen ur OS-truppen i samband med dopningavstängningen. Vad som kommer hända nu är något vi och SOK får ha en dialog om, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Lättad generalsekreterare

Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk friidrott, är lättad över beskedet.

– Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Men vi är också överraskade att det kommer nu med tanke på de kontakter vi haft med Dopningkomissionen tidigare, säger Svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson och fortsätter:

– Vi har respekt för att det har varit ett svårt och väldigt speciellt fall vilket också gjort det svårt för oss att förstå alla turer som har varit. Vi är inte de enda som är drabbade av komplexiteten kring Meldonium, närmare 200 idrottare i olika länder har påverkats av det här och alla sitter i samma situation. Förutsättningarna har förändrats under resans gång för alla som tar beslut, säger han i ett pressmeddelande.

Aregawi informerad

TT: Vad händer nu?

– Nu följer en dialog mellan friidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté. Abeba Aregawi är i Addis Abeba, men är informerad om händelseutvecklingen, säger Stefan Olsson till TT.

Svensk friidrott skriver i pressmeddelandet att de inte i nuläget kan kommentera ärendet mer.

– Det här är det vi kan säga utifrån den information som vi mottagit, men vi kommer få anledning att återkomma framöver, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Abeba Aregawi: Detta har hänt

2009-2010: Flyttar till Sverige och tävlar – och flyttar hem

Den 15 september 2009 anländer Abeba Aregawi till Sverige för första gången med sin svenske make Henok Weldegebriel  och anmäler sin invandring. Hon börjar först tävla för Spårvägen för att sedan byta till Hammarby.

Bara sex månader senare flyttar hon tillbaka till Etopien, men fortsätter vara skriver i Sverige.

2012: Blir svensk medborgare

Året innan hade Aregawi i sin första intervju sagt att hon ville tävla för Sverige. I juli 2012 beviljas hon svenskt medborgarskap, men tävlar trots det för Etiopien i OS i London.

I november samma år blir Aregawi tävlingsklar för Sverige.

2013: VM-guld

Aregawi tävlar för Sverige i inomhus-EM i Göteborg och vinner 1 500 meter i överlägsen stil. I juni avlöjar Expressen att Aregawi har skrivit sig i Etiopien och ska ha anmält sig som utflyttad den 10 november 2012, dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige.

2014: Skatteverket utreder

I mars avslöjar Expressen att Aregawi och maken Henok Weldegebriel har skiljt sig sedan flera månader tillbaka. Dåvarande agenten Jos Hermens varnar friidrottsklubben Hammarby för att äktenskapet kan ha varit ett skenäktenskap. Samma månad springer hon hem guldet på inomhus-EM på 1 500 meter.

I augusti inleder skatteverket en revision mot henne.

2015: Sexa på VM
Aregawi dras med skadebekymmer och springer som bäst in som sexa på VM i Peking.

2016: Dopingskandal, avstängning och frikänd

I slutet av februari avslöjar Expressen att Aregawi ska betala 11 000 kronor till Skatteverket i skattetillägg. Till Skatteverket ska Aregawi ha sagt att hon aldrig har bott i Sverige, samt att det lämnades in felaktiga uppgifter när hon ansökte om medborgarskap.

Den 29 februari släpps bomben: Det internationella friidrottsförbundet IAAF meddelar att Aregawi testats positivt för dopning. Den förbjudna substansen Meldonium hittades i provet.

Den 1 mars meddelar Hammarby Friidrott att man bryter samarbetet med Aregawi. En vecka senare kommer B-provet som även det visar positivt.

Den femte maj avslöjar Sportbladet att Aregawi fortfarande är medlem i Hammarby – och kan därför bli aktuell för OS om hon frias.

Den 14 juli meddelar Riksidrottsförbundet att dopninganmälan mot Abeba Aregawi är återkallad. Hon är nu fri att tävla.

Det här är Meldonium

Meldonium, eller mildronate som det också kallas, är en substans för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter.

Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och används framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

Som dopningsmedel förbättrar den genomblödningen och påverkar energiomsättningen i kroppens organ.

Efter att ha satts upp på bevakningslistan av Wada 2015 blev det otillåtet från och med årsskiftet 2016.

Det går under substansklassens S4 och är ett så kallat ospecificerat preparat vilket innebär att grundstraffet, om inga förmildrande omständigheter finns, är fyra år.

Publicerad: