Stenson: ”Victoria vill prata med mig”

SPORTBLADET

Fortfarande knappt sovit efter segern: ”Otroligt”

1 av 4 | Foto: Henrik Stenson på plats i Bad Ragaz, Schweiz, dagen efter segern i The Open.

Bad Ragaz. Historisk i söndags med Sveriges första majortitel på herrsidan.

Sedan följde ett galet dygn med flera hundra sms, mängder med foton och autografer, en halvtimmes sömn och – ytterligare en 18-hålsrunda.

– Det här är så mycket större än en seger för bara mig. Det är otroligt kul, säger Stenson när Sportbladet träffar honom dagen efter bragden.

Alla tittade lite extra, alla ville ha en glimt av den nyblivne The Open-mästaren Henrik Stenson.

– Det blir den där uppståndelsen om man är ”flavour of the month”, alla vill ha autografer och ta kort. Men jag är rätt trött nu, säger Henrik Stenson och ler.

Stenson har redan gått 18 hål

Sportbladet träffar honom dagen efter den historiska vinsten. Han har lämnat Skottland för Schweiz.

På söndagskvällen blev han förste svenske herrspelaren att vinna en major. Runt klockan 19.30 säkrade han titeln och skrek ut sin glädje på Royal Troon i Skottland.

Knappt 24 timmar senare har han gått 18 hål igen. Den här gången i en välgörenhetstillställning (Sergio Garcia Foundation) i Bad Ragaz.

– Det här är mer en personlig tjänst till Sergio. De har jobbat länge för att dra in pengar till välgörande ändamål, säger Stenson, som inte hade en tanke på att ställa in trots vinsten i The Open.

– Jag blev tillfrågad i höstas och det är klart man hjälper till. Sedan blir det en speciell situation när jag gick och vann The Open igår (läs förrgår), då kunde jag inte åka med det planet som var planerat.

Sov en halvtimme

Under pratstunden framgår det snabbt att det har varit ett galet dygn.

Direkt efter vinsten blev det fotografering och presskonferens. Sedan fick han ta emot guldmedaljen som vinnaren får.

– Sedan avrundar man tv-sändningar. Och precis som vid andra tävlingar går man även runt och skakar tass och tar kort.

Kunde du sova något i natt?

– Det var full fart fram till midnatt. IMG hade ett hus för gäster och personal, så jag släpade dit Viasat-killarna och så var min fru Emma (Stenson) där också. Sedan ska man hem och packa. När jag kom tillbaka så låg det väl 300 sms på mina två telefoner. Man börjar pilla med det och när man har haft adrenalin i kroppen är det svårt att gå ner i varv. Sedan skulle jag med flyget vid 05.30, så det blev mest att ligga på rygg och vila i någon timme. Sedan somnade jag en halvtimme på flyget innan jag landade.

– Man klarar ju en natt utan sömn eftersom det inte är något partajande. Det blev bara ett glas champagne i klubbhuset och sedan ett kombinerat glas i ”Claret Jug”, men det får man kosta på sig en sådan kväll.

Han berättar att han har fått mängder med gratulationer från alla möjliga håll.

– Vi är en sportnation. Kungahuset har hört av sig och det är ledare från fotbollslandslaget och före detta fotbollsspelare som har hört av sig.

Har kung Carl Gustaf hört av sig?

– Vi har satt en tid för gratulation i morgon (läs i dag). Jag tror det var Kronprinsessan Victoria som ville prata med mig.

– Men de viktigaste är familjen och de närmaste vännerna, teamet runt omkring mig. Innersta kretsen som alltid funnits där.

”En monsterputt”

När vi sedan börjar prata om duellen med Phil Mickelson i The Open märks det att Stenson har haft lite mer tid – när han inte kunnat sova – för att fundera över vad som hände förra veckan i Skottland.

– Det blev en del jämförelse med en tungviktsmatch, där vi delade ut slag fram och tillbaka. Och det var ju mycket så. Det var matchspel sista 36 hålen och det kom igång framförallt på sista nio på lördagen. Han var ett före då, och om det skulle ha blivit två – så vips är man tre slag efter. Men jag lyckades kontra bra med några birdies, samtidigt som han tappade slag. Jag gick ju från att vara ett slag efter med fem-sex hål kvar på tredje varvet till ett slag före.

– Och sen fick han en smakstart på ettan och jag missade och gjorde bogey. Han gjorde och då var det två slag direkt. Sedan blev det några birdies direkt. Så det var verkligen fram och tillbaka. Sedan var det helt jämt när vi kom till 14:e. Jag hade en sexmetersputt och tänkte hur många chanser kan jag få från det här avståndet på de sista hålen, det gäller att ta vara på den här nu. Då lyckades jag med den. Sedan satte jag en monsterputt på hålet efter och det var någon gång då som jag kände att han tystade lite. Han kände nog att han var illa ute.

Många anser att det var en superduell – en av de största i historien.

– Ja…den är väl däruppe. Han gratulerade mig till bra spel efteråt. Vi hade en fantastisk duell i två dagar, egentligen.

Firas du här i kväll?

– Det är middag och underhållning på det här eventet, inget annat planerat. Jag har fått mycket gratulationer som betyder mycket. Sedan fick jag ett varmt mottagande när jag dök upp strax före lunch.

ARTIKELN HANDLAR OM