”Vi måste visa att det är nolltolerans”

Foto: Karin Torneklint är nöjd över beslutet.
SPORTBLADET

Svenske OS-chefen Peter Reinebo och friidrottens ordförande Björn O Nilsson välkomnar Cas beslut att stoppa Rysslands friidrottslandslag från spelen i Rio.

– Långsiktigt är det en överlevnadsfråga för den olympiska rörelsen och för toppidrotten i stort, säger Reinebo till TT.

Enligt Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), är det första gången ett landslag kollektivt bestraffas och utesluts ur OS.

– Det är en unik situation. Statsunderstödd dopning har förekommit tidigare. Men nu har analysmetoderna kommit ikapp och det är positivt, säger Reinebo, som samtidigt tycker att det är ”beklagligt” att oskyldiga idrottare kan drabbas.

”Dags att reda ut”

Björn O Nilsson hoppas att beslutet långsiktigt kommer att ge friidrotten en svensk inställning till dopningsproblematiken.

– Det är dags att försöka reda ut det här en gång för alla och försöka få till en styrmekanism och struktur där vi får en kultur som jag upplever att vi har i Sverige. Här har vi ju haft ett systematiskt antidopningsarbete ända sedan 1980-talets början.

Båda beklagar att oskyldiga idrottare drabbas. Men Björn O Nilsson tycker ändå att beslutet är rätt.

– Det som har framkommit runt rysk friidrotts systematiska dopning är så pass allvarligt att jag tycker det är riktigt att man i nuläget inte kan lita på att dopningstester har utförts på rätt sätt i och kring Ryssland.

– Det finns ett dilemma i att göra kollektiv bestraffning, det tror jag alla inser, och det finns de som har testats väldigt mycket som Jelena Isinbajeva. Hon har gett det här dilemmat ett ansikte. Men beslutet är både rimligt och förståeligt.

”Bra att sätta nen foten”

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint:

– Jag tycker det är bra att man sätter ned foten och säger att det här inte är okej. Det har varit så otroligt mycket fokus på dopning senaste året med alla fall och meldonium, det är bra att man går till botten och försöker sopa rent. Det kommer att ta ett tag att få bort den stämpeln och då måste vi vara väldigt bestämda och visa att det är nolltolerans.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Sommar-OS

Friidrott