Northugs svar på svenskens attack

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

SPORTBLADET

BRUKSVALLARNA/BEITOSTÖLEN. Norge är "ett ruttet land" enligt Bill Impola.

När Petter Northug hör utspelet fnyser han åt svensken.

– Jag har aldrig sett Bill Impola i världcupen. Jag pratar inte om åkare som inte går fort på skidor, säger norrmannen.

Säsongen är igång och de sportsliga resultaten börjar strömma in. Det hindrar dock inte att astmadebatten fortsätter glöda.

I SVT debatterade den svenska och norska landslagsläkaren saken under förmiddagen utan att komma överens.
Och från åkarhåll kommer nu mer tändvätska. Det är Bill Impola, meriterade långloppsåkare, som rasar mot den norska astmamedicin-praxisen.

– Jag står för vad jag anser om astmamediciner. Det är en gåta att åkare med sådan syreupptagningsförmåga kan använda sådana doser av astmamedicin, säger han till NA och fortsätter:

”Gett upp hoppet”

– Det är de bästa som använder det mest. Tråkigt nog är det så: De som är bäst använder mest skit, eftersom de har det mest lättillgängligt via landslagsläkare och så. Norrmännen har ju gått ut och sagt att de ska fortsätta använda astmamedicin ”i förebyggande syfte”, men det är bara skitsnack. Norge är ett ruttet land, det finns inget positivt med det här. Och det sprider sig tyvärr till ungdomarna och föräldrarna som börjar pusha på för att deras ungar också ska få astmamedicin, säger Impola.

Impola menar vidare att det bara är en tidsfråga innan den norska kulturen också efterapas i Sverige och andra länder.

– Det har kommit till en punkt där jag gett upp hoppet, där jag inte bryr mig längre. Men det är nog ingen större skillnad, de flesta landslag använder samma grejer, säger han.

"Är vi ett ruttet land?"

Bill Impola slutade på 15:e plats i dagens lopp, två minuter efter Johan Olsson.

Samma placering hade Petter Northug på 15 kilometer fristil i norska Beitostölen. Efter loppet får Petter höra om Impolas ord men viftar bort dem med motiveringen att han inte pratar "om åkare som inte går fort på skidor".

Niklas Dyrhaug, plats 16, låter förvånad när han hör om Impolas utspel.

– Är vi ett ruttet land? Det får han stå för. Jag förstår inte vad han menar med det, men jag känner inte igen mig i något ruttet eller unfair i Norge.

”Står för det jag säger”

När Sportbladet senare under eftermiddagen pratar med Bill Impola är han obrydd över hur hans uttalande blivit dagens skidsnackis.

– Jag bryr mig inte, Norge får tackla det som de vill. De som tycker något om mig för tycka det de vill. Jag har inga problem med det, säger han.

Har du själv fått mycket reaktioner?

– Nej, det är ingen som sagt något till mig. Jag står för det jag tycker. Det är tråkigt att det är som det är, nu är det Norge som är väldigt utsatta och får ta hård kritik, säger han.

Vad grundar du de här åsikterna på?

– På det som har kommit fram. Det är det jag grundar min åsikt på. Jag ser hur det går till, jag tycker astmamedicin har missbrukats i många år, under hela min elitaktiva karriär.

– Det är många som håller med mig, men som inte säger något. Varför hålla inne på det? Det är bara idrott, det är inte hela livet. Jag tycker det här är skittråkigt. Men vad jag säger kvittar om en vecka, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN