Rosengård vann Svenska cupen

avEmelie Fredriksson

Marta hjälte i cupfinalen

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN

MALMÖ. Den bittra fjärdeplatsen i OS ligger och gnager hos Marta.

Då slog hon till med bländande fotboll och sköt hem Svenska cupen till Rosengård, med ett drömmål – och två assister.

– Jag har jobbat på att det inte ska få förstöra mig, säger hon.

Linköping och Rosengård går en tajt kamp om det allsvenska guldet. När rivalerna i dag ställdes mot varandra i finalen i Svenska cupen var det mer än en titel som stod på spel.

Det var en mental kamp inför höstsäsongen, och en chans för flera OS-svenskar att förvandla silver till 'guld'.

För Marta innebar det en chans att lägga besvikelsen och smärtan från fjärdeplatsen i hemlandet lite åt sidan för en stund.

– Efter det som hände i OS har det inte varit lätt. Jag har funderat jättemycket på hur jag ska komma bort ifrån det och att spela bra i dag var ett sätt, säger Marta.

Rosengård inledde stark

Rosengård inledde matchen bäst och skapade flera fina lägen när Linköpingsförsvaret stundtals slarvade.

Marta spelade bländande fotboll och plockade upp bollen efter slarv av LFC:s landslagback Magdalena Eriksson i slutet av halvleken.

Nyförvärvet Lotta Schelin blev sedan matchens första målskytt efter en fin framspelning.

Linköping hade hoppats på en annan start av andra halvlek – men istället satte Lieke Martens 2-0 i den 47:e minuten – och än en gång var det Marta som levererade bollen.

Hon avslutade sedan sin föreställning med ett drömmål till 3-1, bara minuten efter Stina Blackstenius reducering.

"Gör mindre och mindre ont"

Efter matchen var Marta nöjd att laget, vars senaste cupseger ligger 19 år bak i tiden, äntligen lyckades vinna titeln. Hon erkänner också att OS påverkade hennes spel – till det positiva.

– En annan spelare  som hade hamnat i samma situation som jag – spela OS i sitt hemland och förlora på straffar och sedan inte ens få medalj när man trodde man kunde gå hela vägen – kanske hade tänkt att 'fan, ingenting funkar för mig längre'. Men jag tror på mig själv och vet att jag kan spela bra fotboll. Jag har jobbat på att det inte ska få förstöra mig, speciellt mentalt. Det gör mindre och mindre ont när jag tänker på OS, säger hon och fortsätter:

– Jag har tänkt att när jag nu ska starta om med fotbollen igen, så vill jag göra det på ett bra sätt. Att vinna cupen, som jag inte ens vet när Rosengård gjorde senast, var ett väldigt bra sätt.