Mejla

Robert Laul

"Vad tycker du om Lasse? He's awful"

Publicerad:
Uppdaterad:

Skämtsam stämning i Lagerbäcks läger inför den stora prövningen

Foto: TT
Gylfi Sigurdsson och Lasse Lagerbäck.

ANNECY. Efter en ganska sömnig och händelsefattig start på Islands EM-läger har temperaturen vridits upp.

Närmare bestämt: Premiärmotståndaren Portugal vred upp den.

Det har ju i ärlighetens namn inte hänt särskilt mycket hittills. Island reste hit utan incidenter, truppen är skadefri och i dag sken solen i Annecy efter en tids regn.

Lars Lagerbäck, 67, vaggar runt bland alptopparna och njuter av natur och mat, mer harmonisk än jag någonsin sett honom tidigare.

Tro fan det.

Pensionen väntar runt hörnet, det isländska lilla pressdrevet ger honom ingen större huvudvärk och de sportsliga förutsättningarna är sådana att det inte går att misslyckas.

Även om Island skulle åka hem med tre raka förluster är han för alltid ihågkommen som förbundskaptenen som tog ön till sitt första, historiska fotbollsmästerskap.

Nu tror jag inte att det blir tre raka förluster, tvärtom ger jag Island ganska goda chanser att ta sig vidare till åttondelsfinal men låt oss återkomma till det längre fram.

– Han är en fadersfigur för oss alla, säger Heimir Hallgrimsson, den andra delen av Islands förbundskaptensduo ”Lars-Heimir”.

Men så, mitt i denna idylliska tillvaro kom Cristiano Ronaldo och Ricardo Quaresma och gjorde 7–0 på Estland i genrepet.

– Jag kan inte förneka att jag blev lite skräckslagen av att se Portugal göra sju mål, sa Heimir Hallgrimsson.

Uttalandet möttes av förvåning bland mig och mina portugisiska kollegor: Sådant brukar fotbollsmänniskor sällan erkänna.

– Jag måste vara ärlig, sa Hallgrimsson och ryckte på axlarna.

Lagerbäck då?

Nja, han knatade ut på träningsplanen för att placera ut koner med samma fokus som han placerat ut koner de senaste 47 åren. Ett målkalas i en träningsmatch är inget som får honom att ändra om i förberedelserna.

”Mest organiserade laget i EM”

Häromdagen frågade jag om han någon gång under den långa tränarkarriären behövt ompröva sin grundsyn på fotboll.

– Egentligen inte. Då får du backa tills jag var väldigt ung, sa Lasse.

En sådan övertygelse är värd respekt.

Det märks också bland de isländska spelarna att de uppskattar, och har formats av chefen.

– Vi är det mest organiserade laget i hela den här turneringen, sa Kári Árnason med efterttryck.

Portugal må ha vridit upp temperaturen ett par grader med deras sju mål men stämningen i den isländska spelartruppen är fortfarande avslappnat självförtroendefylld.

Storstjärnan från Swansea, Gylfi Sigurdsson, gjorde media i dag, och när jag frågade vad han tyckte om Lagerbäck som coach svarade han lika snabbt som skämtsamt:

– He's awful.

What?

– He's awful.

Sedan skrattade han, och höll en utläggning om allt pappa Lasse lärt honom.

Mer då?

Tja, eftersom det helt tycks saknas vassare kvällstidingsuppslag kring den här truppen bad jag alla spelare och ledare jag pratade med berätta något om Island som vi i Sverige kanske inte känner till?

– Det finns faktiskt träd där, sa Kári Árnason.

Befriad från medieaktiviteter

Rúnar Sigúrjonsson, Gif Sundsvalls eleganta mittfältare, svarade med ett lätt suspekt resonemang om hur det isländska vikingablodet gör alla islänningar till ledare oavsett vilken utländsk klubb eller sammanhang de hamnar i.

Gylfi Sigurdsson menade att Lagerbäck redan avslöjat allt i olika intervjuer medan Heimir Hallgrimsson hävdade att det här med att isländska spelare jobbar hårdare än alla andra egentligen är inbillning, att de är fångade i myten om sig själva.

Lasse Lagerbäck?

Han var befriad från medieaktiviteter denna dag, och kunde i lugn och ro gå runt på träningsplanen för att lukta på sina koner.

Och han var så lycklig.

LAULS EMoijer

Portugisen var nöjd

Min vän Portugisen som jag berättade om i går talade varmt och länge om Portugal-Estland 7-0:

– Har du sett Quaresmas mål? Du måste se målen. Alla måste se dem.

Hans äldre kollega var om möjligt ännu mer entusiastisk:

– Nu måste Fernando Santos peta Nani och spela Quaresma på topp bredvid Ronaldo!

Jag tackade för informationen, och gick genast in för att ändra i min EM-elva på sportbladet.se:

Marcus Berg ut, Ricardo Quaresma in.

När f-n börjar EM?

När man lever så här intensivt med ett och samma lag är det svårt att få ett helhetsgrepp. Dessutom flyter dagarna lätt ihop. Men visst fasen börjar EM på fredag? Visst gör det det? Det är så jäkla stort, alltså.

Och Tyskland vinner, med eller utan Klose.

Nya tag, nya övningar?

Efter två träningar där vi bara fått se första 15 minuterna öppnar Island upp för både medier och publik under fredagen. Då ska vi se om Lasse Lagerbäck lagt några nya övningar till repertoaren eller om det är samma upplägg som när han basade över Sverige.

Jag gissar på det sistnämnda.

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM