Dopning

Förslaget: Stäng av norrmännen i två år

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Krönikören Lasse Anrell i NWT: Rensa upp i träsket

Therese Johaug är en kallhamrad fuskare.

Det hävdar sportjournalisten Lasse Anrell, numera på Nya Wermlands-Tidningen, som i en krönika går till attack mot "den norska statsdopningen".

"Stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst" föreslår Anrell.

På 1900-talet dopade sig Sovjetåkare "som belgiska kossor", men i övrigt var längdsporten tämligen förskonad från fusk. Sedan kom 2000-talet och Norges dominans.

Men var det bara spurtkapaciteten som gjorde att Petter Northug slog Marcus Hellner på upploppen? Hur blev Marit Björgen en sådan segermaskin? Vilken fördel fick Martin Johnsrud Sundby av det "sinnesvidgande ämnet i astmamedicinen"?

Och hur kan Therese Johaug vara så oerhört överlägsen?

"Rensa upp i träsket"

Hela det ovanstående resonemanget och de insinuanta frågorna är ställda av Lasse Anrell i en krönika i Nya Wermlands-Tidningen. Han ifrågasätter bruket av astmamediciner till fullt friska elitidrottare och tycker inte att enskilda personer ska komma undan, då de själva ansvarar för vilka preparat de har satt i sig.

Anrell, som under 17 år var krönikör för Aftonbladet, tycker att "norsk skidåkning stinker som laboratoriet hos Mühlegg". Tankarna mynnar ut i ett hopp om en drastisk åtgärd.

"Jag har egentligen bara ett förslag nu, för att rädda skidsporten; stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst. Stäng av dem som straff och som en chans för dem att rensa upp i sitt eget träsk av astmaexpresser och medicinmän".

"Det är nödvändigt"

När Sportbladet når Anrell tycker han att texten talar för sig självt.

–Jag tycker att svenska och norska journalister och skidkrönikörer har varit alldeles för mjäkiga i fallet med den norska statsdopningen, säger han.

Är det inte fel att insinuera på det sättet om enskilda åkare?

– Nej, jag tycker att det är nödvändigt.

Sportbladet har kontaktat den norska landslagschefen Vidar Löfshus som inte vill kommentera krönikan. Presschefen Espen Graff tycker att utpekandet av enskilda åker är "allvarligt".

– Vi registrerar att Anrell kommer med odokumenterade anklagelser mot norsk längdåkning och beskyller namngivna utövare för att dopa sig. Det är allvarligt. Samtidigt tar vi anklagelserna som är knutna till medicinering i norsk längdåkning på största allvar och bara därför ska en granskningsgrupp ha en total genomgång av detta, säger Graff.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dopning

Längdskidor

Lasse Anrell