Stjärnduellen i F1 hårdnar: ”Märkligt”

SPORTBLADET

Nu talar statistiken till Hamiltons fördel: ’Overkligt’

1 av 4

Lewis Hamilton vann på Silverstone.

Statistiskt sett ger det honom VM-titeln.

Inför sommarens två avslutande lopp skiljer det bara en ynka poäng mellan Mercedes förare.

Regnet gjorde att Storbritanniens GP startades bakom säkerhetsbilen, men inte ens vädret kunde hindra Lewis Hamilton. Mercedes världsmästare tog starten när fältet släpptes efter fem varv och han behöll den ledningen in i mål. Han tog sin fjärde seger i hemmaloppet. Den tredje av den sedan 2014.

– Jag tror att jag bara måste sätta mig ner och låta detta sjunka in, det är helt märkligt. Det är så overkligt. Jag träffade just Nigel Mansell i korridoren och han sa välkommen in i klubben, det är helt galet att jag är där med dem, säger Hamilton som nu har lika många segrar på hemmaplan som var Mansell lyckades med under sin karriär.

Rosberg fick tidsstraff

Bakom honom körde VM-ledaren Nico Rosberg in som tvåa, men efter loppet straffade domarna honom med ett tidstillägg. Mercedes gav honom specifika anvisningar över radion, vilket är inte längre tillåtet. Därför fick han ett tidsstraff på ytterligare tio sekunder och förlorade andraplatsen till Max Verstappen som var trea i mål.

Inför sommarens två avslutande tävlingar skiljer det nu bara en poäng mellan VM-ledande Rosberg och jagande Hamilton, så liten har Rosbergs ledning inte varit vid något tillfälle den här säsongen.  Tysken vann de fyra inledande loppen i år och hade ett stort övertag fram till dess att de båda bilarna kolliderade i Spaniens GP, därefter har Hamilton vunnit fyra av de fem senaste loppen. Faktum är att Lewis Hamilton alltid har vunnit VM när han har vunnit hemma i Storbritannien. Så var det 2008, 2014 och 2015.

Motorn kan bli problem

Nu återstår elva av årets deltävlingar, men det finns ett stort orosmoment för Hamilton. Han har redan nu använt sig av alla de fem tillåtna motorerna och för varje ny motor som följer efter det straffas föraren med tio platsers nedflyttning i starten.

– Vi kommer säkerligen att behöva använda en sjätte motor, säger Hamilton till Motorsporttotal och redan på prispallen påtalade han att motorn kan bli ett problem.

– Jag försökte spara på motorn, jag ligger lite dåligt på det.

ARTIKELN HANDLAR OM