Medicinen togs av sovjetiska krigare

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

”Till för att höja fysiska prestationen”

1 av 2 | Foto: AFP OCH AP
Preparatet Meldonium uppges ha tagits fram för att öka sovjetiska soldaters uthållighet i kalla kriget.

Dopningsavstängda Maria Sjarapova berättade att hon åt sin medicin i tio års tid för ”hälsoproblem”.

Nu har Washington Post kartlagt preparatets ursprung.

Enligt tidningen togs Meldonium fram för att öka sovjetiska soldaters uthållighet i kalla kriget.

För prick en vecka sedan briserade bomben.

Den femfaldiga Grand Slam-mästarinnan kallade själv till presskonferens och meddelade att hon testats positivt för den nyligen förbjudna substansen Meldonium. Hon sa att hon tagit medicinen i tio års tid och att hon hade missat att det hamnat på antidopningsbyrån Wadas förbjudna lista.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led av brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Meldonium var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sa Sjarapova.

99 har testats positivt

Enligt New York Times, som hänvisar till Wada, har 99 idrottsutövare testats positivt för Meldonium sedan årsskiftet 2015/16. Sportbladet har tidigare kartlagt ämnets ursprung och kunnat berätta att Meldonium, eller mildronate som det också kallas, är en substans för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter, att produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och att den används framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

– Enligt den vetenskapliga litteraturen togs meldonium fram i Lettland redan på 1970-talet i försök att öka tillväxttakten på köttdjur, sa Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission.

”Alla soldater tog det”

Men det var inte bara köttdjur som preparatet användes till. Washington Post skriver nu att Meldonium även användes som ett militärt vapen under det Afghanska-sovjetiska kriget mellan 1979 och 1989.

Man hänvisar till en artikel i lettiska tidningen Diena, skriven år 2009, som i sin tur uppger att forskaren Ivars Kalvins tog fram preparatet för att motverka stress, öka uthålligheten och höja den fysiska prestationen.

”Medicinen, som först producerades i små mängder på laboratorium, blev sedan ett preparat som sovjetiska soldater använde på daglig basis. Det användes av stridspiloter, av soldater i ubåtar – men också av soldater som deltog i Afghanistan-kriget”, skriver Diena i artikeln.

Det hela bekräftas av Ivars Kalvins själv.

– Alla soldater fick preparatet. De hade ingen aning om vad det var för något, men de tog det ändå, utan att ställa några frågor, säger han.

Riskerar hårt straff

Meldonium säljs än i dag över disk i Ryssland samt flera andra öst-europeiska länder. Det finns inte att köpa i västra delar av Europa och i USA.

Maria Sjarapova – som testades positivt den 26:e januari, under Australian Open – inväntar fortfarande sitt straff. Hon är avstängd från tennis tills vidare och riskerar upp till fyra års avstängning.

Publicerad:

LÄS VIDARE