Hamilton knep pole i Abu Dhabi

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Men Rosberg har goda chanser att vinna titeln

Foto: AP

Lewis Hamilton satsar allt.

På att vinna sin fjärde VM-titel.

Han har pole position i Abu Dhabis GP.

Britten körde riktigt bra i kvalet till Abu Dhabis GP och tog sin tolfte pole position för säsongen.

Men det är hans första pole position för Mercedes på Yas Marina Circuit. Därmed har han bra förutsättnignar att vinna sitt tionde lopp för säsongen, fler än vad någon annan förare klarat av i år.

– Tolv pole position har jag aldrig lyckats med tidigare. Det känns lite konstigt att komma hit och veta att det är de sista träningarna, det sista kvalet och det sista racet med den här bilen som är så fantastisk, säger Mercedesföraren Hamilton på presskonferensen efter kvalet.

– Man vet aldrig när och om man får en sådan bil igen. Jag kom hit för att ta pole position, det har varit mitt mål och det är också den bästa startpositionen i racet. Sedan får jag sätta mig med mina ingenjörer och titta på hur vi ska lägga upp racet i morgon. Förhoppningsvis kommer jag i väg bra, kan kontrollera loppet och vinna det.

Kamp om titeln

Men det räcker inte för att han ska ta sin fjärde VM-titel.

Bakom honom körde hans teamkollega, VM-ledaren Nico Rosberg, in som tvåa (+0,303)  i kvalet och Red Bulls Daniel Ricciardo som trea. Ferraris Kimi Räikkönen var fyra och hans teamkollega Sebastian Vettel var femma, Max Verstappen, Red Bull, slutade sexa i kvalet. De båda bilarna från Red Bull startar morgondagens race på de supermjuka däcken.

– Vi måste ju testa någonting och när vi väljer ett annat däck i kvalet kan vi se om det ger oss en annan möjlighet i racet också, säger Ricciardo på presskonferensen efter kvalet.

– Förhoppningsvis lyckas vi med det och står på pallen i morgon.

Inför säsongsfinalen skiljer det tolv poäng mellan ledaren Rosberg och jagande Hamilton. Det betyder att Hamilton behöver ha en seger för att ha så bra möjligheter som möjligt att vinna titeln - men då får Rosberg inte ta en plats på prispallen.

Är Rosberg bland de tre snabbaste bilarna i mål vinner han titeln - oavsett vad Hamilton gör.

– Från första startled finns det goda möjligheter i morgon och jag ska göra allt för att vinna loppet, säger Rosberg.

Ericsson sist

Marcus Ericsson har haft problem med däcken under helgen i Abu Dhabi. Han har inte lyckats få de ultramjuka däcken att fungera och kvalet blev inget undantag. Svensken var långsammast av samtliga förare och startar från sista ruta. Hans teamkollega Felipe Nasr startar från ruta 19.

– Det har varit en väldigt tuff helg för oss, men det kändes ändå mycket bättre än vad det känts tidigare under helgen, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Det sista varvet var ändå rätt bra, men så låste jag upp i kurva 17 och tappade en halv sekund. Då var allt förstört. Vår bil är väldigt svår att köra precis på gränsen när man har de ultramjuka däcken, de är väldigt känsliga och nu gick jag över gränsen.

Även om han startar sist hoppas svensken på att kunna avancera under morgondagens final.

– Vi ska försöka att hitta på någonting med strategin, någonting annat än de andra bilarna som ligger i närheten av oss, sägr Ericsson som inte tagit någon VM-poäng i år.

– Våra  längre stinter har känts väldigt positiva under träningarna, betydligt bättre än vad farten på ett varv har känts i alla fall.

Abu Dhabis GP startar klockan 14.00 i morgon söndag.

Publicerad: