Northug ställer in: "Planen är vila..."

SPORTBLADET

LILLEHAMMER/STOCKHOLM Petter Northugs vinter har börjat miserabelt.

Nu lämnar norrmannen Lillehammer och tar ett uppehåll från tävling.

– Känslan liknar lite den jag hade inför säsongen 2011. Då var allt som jag gjorde före jul eländigt, säger Petter Northug.

En vecka före världscupspremiären kom Petter Northug bara på plats 74 i den norska säsongsöppningen. Ändå sa han sig vara nöjd och i bra slag.

Men norrmannen ställde in VC-helgen i Ruka och gjorde inget större väsen av sig i fredagens och lördagens tävlingar i Lillehammer.

– Det kanske ser ut mer som en kris än vad det är. Det fanns inget tryck i benen. Jag märkte efter två kilometer att det inte fanns ett tryck in i backarna. Jag hade bara en fart, sa Petter Northug efter sin 51:a-plats i går.

"Han är inte sjuk"

Inför dagens jaktstart över 15 kilometer klassiskt ligger Petter Northug bara på plats 36, nästan två minuter från ledaren Calle Halfvarsson. Men norrmannen kommer inte ställa upp i loppet utan åker hem.

– Petter är inte på den formnivå han önskar och reser till Trondheim för återhämtning och egenträning. Han är inte sjuk, säger landslagstränaren Tor Arne Hetland.

Inte heller kommer Northug till start nästa helg i Davos.

Och därefter?

Hetland säger att de får vänta och se.

– Planen är vila, lugn träning, att hitta överskott och när saker stämmer gå skidlopp. Petter ved vad som krävs för att kämpa i toppen och är tillbaka i världscupen när han är klar för det, säger tränaren.

"Det gör oss starkare"

Stig Rune Kveen är Northugs tränare. Till norska NRK ger han en annan förklaring till de svaga resultaten.

– Han är övertränad efter det som var i Beitostölen. Han tog i för hårt, men vi känner att vi har kontroll på det vi gör och det här kommer bara att göra oss starkare framöver, säger Kveen.

Calle Halfvarsson startade dagens jaktstart i klar ledning, 28 sekunder före ryssen Sergej Ustjugov och ytterligare nio före Marcus Hellner. Starten gick klockan 12.