Björk: Får cheferna på tv att kallsvettas

Publicerad:
Kansas City Chiefs running back Joe McKnight och quarterbacken Alex Smith.
Foto: AP
Kansas City Chiefs running back Joe McKnight och quarterbacken Alex Smith.

Kansas City Chiefs är NFL:s mest osexiga lag.

Men ett gäng anonyma spelare utan spektakulära spetskompetenser är på väg att gneta sig till slutspel. Och det ger nog tv-cheferna kallsvettiga mardrömmar.

Många tycker att Chiefs är lika trista som Kansas är platt.

Den individuella spelarstatistiken motiverar det.

Quarterbacken Alex Smith rankas till exempel bara som nummer 25 i antal yards. Och deras bästa wide receiver hittar vi först som 81:a i kategorin mottagna yards.

Men i statistiken som verkligen betyder något, där har laget åtta segrar på elva matcher, och slutspelsfotboll kan snart vara verklighet.

Hur är det möjligt?

Först och främst är det deras head coach förtjänst. Jag gillar verkligen Andy Reid. Han spelar alltid efter sitt lags förutsättningar. Istället för att tvinga in sina spelare i en viss form,  anpassar han spelboken efter sitt material. Och viktigast av allt, han hittar alltid ett sätt att vinna matcher.

Quarterbacken Alex Smith får spela enkelt, effektivt utan att ta några risker. Lika trist och intetsägande som sitt namn, hävdar vissa.

När Smith efter en smäll fick lämna en match mot Colts i oktober, och ersattes av Nick Foles, applåderade många. En känd lokal meteorolog (!) uttryckte på twitter sin förtjusning, vilket fick Smiths åskmoln till fru att rycka ut på samma forum och försvara sin make med några blixtrande tweets.

Huvudrollen i sin egen ungkarlssåpa

En som inte har någon fru, ännu, är Travis Kelce. Lagets tight end är Chiefs enda spelare med stjärnglans. Detta tack vare (eller trots) att han spelar huvudrollen i sin egen ungkarlssåpa. I ”Catching Kelce” tävlar kvinnor om den 27-åriga singelns gunst. Om han är lika svårfångad som på planen låter jag vara osagt. Men Kelce är Smiths främsta måltavla när han inte lämnar över bollen till running backen Spencer Ware. Och yard för yard gnetar sig Smith och Kelce sig närmare slutspel.

I kväll väntar deras totala motsats. Atlanta Falcons med långkastaren Matt Ryan och wide receivern Julio Jones är ligans mest spektakulära lag att titta på. Ryan är trea bland ligans QB:s i passade yards. Och Jones toppar rankinglistan över antal fångade yards på 1140. 

Trots det så har Falcons sju segrar att jämföra med Chiefs åtta, detta trots att Kansas är ligarankade så lågt som 28:a i totala yards framåt.

Men i den mindre sexiga kolumnen turnovers (erövrade/tappade bollar), gömmer sig en viktig framgångsfaktor. Med +14 har Chiefs ligans bästa +/—statistik i turnovers. Och med ett defense som skapar turnovers samt är rankade sjua i totalt insläppta poäng, så funkar det alldeles utmärkt att ha ett anfall som gnetar på och tar sig fram långsamt. Men ”sexigt” är det inte.

Giants lagens skräck

Kansas har inte varit i en Super Bowl sedan säsongen 1969/70 då man tog organisationens enda slutseger. Men formkurvan är stigande, och jag tror nog tv-cheferna börjar bli lite oroliga. För hur ska de sälja in Kansas till den breda publiken? 

Om Chiefs är tv-bolagens mardröm, är NY Giants övriga lags slutspelsskräck. De är alltid livsfarliga i slutspel. Vem kan till exempel glömma när Giants sensationellt besegrade dittills obesegrade New England Patriots i Super Bowl 2008, och dessutom gjorde om bedriften mot samma Patriots 2012? Quarterbacken Eli Manning verkar alltid hitta ytterligare några nivåer i sitt spel när det gäller som mest.

Nu är Giants precis som Chiefs på väg att smyga sig in i slutspelet. En seger mot Pittsburgh Steelers i kväll skulle innebära att New York-laget kopplar ett jättegrepp om en wild card-biljett.

Carl-Johan Björk

Publicerad: