Hoppas Kalla drar nytta av kollapsen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Thorén: Charlotte Kalla berör, Therese Johaug upprör

LILLEHAMMER. Efter premiären landar världscupcirkusen nu i norska Lillehammer.

Den gör det utan två av sina största stjärnor.

Ändå kommer snacket i dag handla om dem.

Charlotte Kalla berör, Therese Johaug upprör.

Petra Thorén och Charlotte Kalla.
Foto: TT
Petra Thorén och Charlotte Kalla.

Ett lätt vinterskrudat Lillehammer tog i går emot åkare och ­ledare. Den upplysta hoppbacken vakade över en stad som under kvällen kändes slumrande eller möjligen schackparalyserad.

I dag genomförs träning på skidstadion, precis som vanligt.

Men i det svenska och norska lägret är allt långt i från normalläge. Lagens största kvinnliga stjärnor saknas och ändå kommer mycket av fokus vara på just dem.

Sedan förra helgen i Ruka har Charlotte Kalla fått den omtumlande hjärtdiagnosen, medan Therese Johaug har fått en för­aning på sin kommande dopningsdom.

Det handlar om två helt skilda öden.

Kalla vill blicka framåt

Charlotte Kallas svåra utmaning berör. Sveriges stora VM-hopp har under dagarna fått förklaringen till sin genomklappning i söndags. Förmaksflimmer. Det betraktas som en enskild ­händelse, det är inte ovanligt att elitidrottare drabbas och det kan ske igen, men de senaste dagarnas undersökningar visar på ­något viktigare: den finns inga fel på hjärtat.

I går kväll talade jag med Charlotte Kallas personliga tränare Magnus Ingesson.

Och han bekräftade egentligen det vi redan vet om Charlotte som person: hon vill tillbaka så snabbt som möjligt. Fokus är på kommande uppgifter och hon mår som bäst av en konkret plan, därför ska den sättas efter kommande dagars successivt ökande träningsmängd.

■ ■ ■

Undersökningarna i Stockholm, där Charlotte Kalla pressat sig till max, har dessutom visat att hon inte är rädd vilket hade varit en väntad reaktion. Hon fick under ordnade former med medicinsk personal runt sig maxa puls och dra på sig mjölksyra. Hjärtat klappade normalt.

– Hon var inte ängslig eller orolig så det var bra, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla vill lägga genomklappningen bakom sig och blicka framåt.

Jag hoppas att hon ändå kan slänga en blick i backspegeln nästa gång kropp eller hjärta kärvar.

Jag kan fortfarande inte förstå hur hon kunde hantera en puls på 240 slag i minuten och hög mjölksyra.

Det låter outhärdligt.

Skidåkare är fostrade till att stänga ute kroppens signaler. ­Smärta ska tålas.

Det som Charlotte Kalla gjorde i söndags, att komma fyra ­minuter efter Martin Björgen med hjärtbesvär, var unikt. Men varken bra eller något att rekommendera.

Om hjärtat rusar igen – det kan hända – eller om kroppen strejkar på annat sätt hoppas jag att Charlotte Kalla drar nytta av sin erfarenhet och drar i handbromsen tidigt.

Tävlingarna? Det tar vi sen...

Det gäller också kommande dagar då hon ska se hur kroppen reagerar när hon rullar igång igen. Hur mycket sitter söndagens fysiologiska slitage kvar? Är laktat och slagg borta?

Det återstår att se.

Charlotte Kalla kan stå på startlinjen redan nästa helg i Davos. Men det finns en faktor som talar mot det: mellanhöjden.

– Man vill vara fräsch när man går på höjd, säger Magnus ­Ingesson.

Därför kan det bli aktuellt med världscupen först efter nyår.

När Therese Johaug är tillbaka är en annan fråga. Indikationen från Antidoping Norges påtalsnämnd pekar på 14 månaders avstängning. Norskans skuld i frågan, med vilken aktsamhet har hon använt salvan med den anabola steroiden clostebol, har varit vägledande.

Therese Johaug rör upp känslor.

En del står bakom, andra i skottgluggen mitt emot. Skid­stjärnan har ett stort stöd i Norge av sina fans, men det blir ändå speciellt när världscupen kommer till Lillehammer.

I dag kommer hennes konkurrenter och vänner få frågor om hennes eventuella straff. Efter en höst av spekulationer finns det en riktlinje.

Tävlingarna?

De får vi ta sen.

Och då vet vi att Calle

Halfvarsson och Stina Nilsson kommer till Norge med varsin gul ledarväst.

Publicerad:

LÄS VIDARE