Tror inte på världs- rekord för Carro

SPORTBLADET

– men Klüfts värsta rival gratulerar till guldet

Foto: Utslagen Eunice Barber, fransyskan som gjort sig känd som Carolina Klüfts värsta rival blev utslagen i längdkvalet.

OSAKA. I Sverige är hon känd som Carolina Klüfts värsta rival.

Men efter sitt eget VM-fiasko gräver Eunice Barber ner stridsyxan – och hyllar Klüft.

– Jag gratulerar henne, säger Barber till sportbladet.se.

Carolina Klüft, 24, och fransyskan Eunice Barber, 32, har haft många heta dueller de senaste åren. Den mest uppmärksammade är den då Barber i VM i Helsingfors för två år sedan anklagade Klüft för fusk.

Inför årets VM valde Barber att dra sig ur sjukampen och bara hoppa längdhopp på grund av en känning i baksidan av låret. Men tävlingen blev ett fiasko för Barber som stannade på 6,51, mer än en halvmeter från personbästa, och åkte ut redan i kvalet.

Efteråt får sportbladet.se, som enda svenska tidning, en lång intervju med Barber.

– Var är du ifrån? säger Barber och lyfter upp min pressbricka.

– Ahaaa, Sverige, säger hon och förstår att det ska komma frågor om Carolina Klüft.

Såg du Carolina Klüft vinna guld?

– Neeej. Jag satt på hotellrummet och japansk tv gillar inte sjukamp. De visade inte nånting. De förstår sig inte på sjukamp i det här landet. Men jag såg hennes resultat, vilket var väldigt bra.

Har du något att hälsa till Carolina, ni har ju ändå haft en del dueller?

– Ja, jag känner att jag måste gratulera henne. Hon gjorde det bästa av en svår situation. Det var inte personbästa i alla grenar, men många årsbästa.

Kan hon rent av slå världsrekordet?

– Det tror jag inte. I alla fall inte just nu. Kanske senare. Det är väldigt svårt rekord att slå. Jackie is Jackie, säger Barber och syftar på världsrekordhållaren Jackie Joyner-Kersee.

Frågan är om Klüft och Barber syns igen. Orkar 32-åriga Barber komma igen?

– Jag har problem med mitt högra knä. Läkarna vet inte exakt vad det är, de har bara sagt att jag måste vara försiktig, säger Barber till sportbladet.se och tar sig för knät.

Har det något att göra med din tidigare skada?

– Det här är ett nytt problem. Men problemen i baksidan av låret har påverkat mitt knä. Jag är helt svag i benet, det finns ingen stadga och styrka.

Hur länge blir du borta?

– Jag vet inte. Det enda jag vet är att det här var sista tävlingen för säsongen. Vi får se vad som måste göras. Jag tror att det krävs en operation.

Vad känner du just nu?

– Jag är besviken, men det är okej. Jag är alltid positiv och försöker se livet från den ljusa sidan. Livet går vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott