Svenskt VM-guld i handboll

SPORTBLADET

”Killarna kommer att bli världsstjärnor”

Foto: Segern är vår De svenska spelarna jublar på prisutdelningen efter att ha vunnit VM-guld.

De senaste åren har Sverige varit svältfött med handbollsframgångar.

Kanske vände det på söndagen när Sveriges U21-landslag vann VM-guld i Makedonien.

– Killarna kommer att bli världsstjärnor, jublade förbundskapten Henrik Schneider.

Glädjen gick inte att ta miste på efter segern med 31–29 (13–18) mot Tyskland, men det började allt annat än bra för det talangfulla svenska laget. I första halvlek var tyskarna bättre på det mesta och drog som mest i från till en femmålsledning. Därför var det nog få som vågade tro att Sverige skulle ha något att säga till om när andra halvlek blåstes igång.

– I första halvlek gick vi inte in för det till hundra procent. Därför beslutade vi oss för att släppa på handbromsen både försvarsmässigt och offensivt, säger Henrik Schneider till TT.

Stenhårt jobb

Och satsningen gav resultat. Tyskarnas ledning minskade undan för undan och när det som mest behövdes började målvakten Andreas Palicka att storspela. Med tio minuter kvar av matchen lade svenskarna in stöten och trots att laget under i stort sett hela matchen legat under konstant kändes segern odiskutabel.

– Moralen som killarna visade i dag visar att de kan slå vem som helst. De har stort hjärta och killarna är verkligen värda det här. Vi har jobbat stenhårt för detta i två år.

Henrik Schneider förstår att förväntningarna på hemmaplan stiger när ett svenskt handbollslag äntligen vinner guld i ett stort mästerskap igen. Och inte blir de mindre av det brons som juniorlandslaget kammade hem i JVM i Bahrain nyligen.

OS-kval väntar

– Självklart är detta en stor framgång för svensk handboll. Vi har egentligen inga stjärnor i laget, utan vi måste se till att alla spelare är bra och att ingen faller ur ramen.

I vår inleds kvalet till OS i Peking nästa år. Med tanke på de senaste framgångarna är det svårt att inte hoppas på nya storhetstider.

Men innan Henrik Schneider bytte fokus var det dags för guldfest. Han och laget var inställda på en lång natt även om han hoppades kunna behärska sig något.

– Vad jag har förstått öppnades champagnen redan i omklädningsrummet. Nu blir det middag, men sedan har vi en lång resa hem i morgon. Den kan bli jobbig om man tar i så att man skriker.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll