Miljonregn över IF Elfsborg

SPORTBLADET

Avancemanget ger 10-15 miljoner kronor

Foto: Bosse Johansson (tv) har miljontals skäl att jubla.

Avancemanget i Champions League innebär stora intäkter för Elfsborg.

– I värsta fall får vi in 10-15 miljoner kronor, säger Bosse Johansson, ordförande i Elfsborg till Sportbladet.se.

Bara genom att gå vidare till den tredje kvalomgången i Champions League kommer Elfsborg få in miljonbelopp till kassan.

– Räknar man på publik, tv och sponsring blir det 10-15 miljoner brutto i värsta scenariet, det vill säga om vi åker ut mot Valencia och ut direkt i kvalet till Uefa-cupen, säger Bosse Johansson.

– 60-70 procent av det blir vinst, säger han.

Men om Elfsborg antingen går vidare till gruppspel i Champions League, eller om laget slås ut mot Valencia men istället tar sig vidare i kvalet till Uefacupen, väntar helt andra summor.

– Det kan bli ytterligare 50 miljoner om vi går till gruppspelet i Champions League. Om vi får spela Uefacupen är det också en hel del pengar, säger Bosse Johansson.

Bygger ut arenan

Miljonregnet ska enligt Johansson användas till tre saker:

– Dels ska vi bygga eget kapital och ”samla i ladorna”. Sen ska vi satsa på arenan och bygga ut kortsidorna. Sen ska det också satsas på fotbollssidan, säger Bosse Johansson.

– Däremot är det viktigt att inte dra på sig alltför stora löpande kostnader när man får en sån här engångsintäkt. Leeds är ett lysande exempel på det, de budgeterade för att de skulle gå till Champions League varje år, men gick dit en gång, säger han.

– Vi ändrar inte strategi, men ökade intäkter ger ännu bättre möjligheter, säger Bosse Johansson.

David Nannini Nilsson