Fotbollskanalens fusk helt onödigt

SPORTBLADET

TV4 och Fotbollskanalen är för roliga.

För några veckor sedan skrev jag om hur det gick till när Fotbollskanalen ”avslöjade” Henrik Larssons övergång till Manchester United – de fick ett tips, helt enkelt.

Men TV4 fick det att låta som om de grävt i månader. (Patrick Ekwall berättade exempelvis målande om hur Olof Lundh ”drog fram” avslöjandet.)

Min försynta krönika om hur det egentligen gick till gjorde Patrick Ekwall så irriterad att han under en tid ägnade nästan allt utrymme som han inte skrev om dans i sin fotbollsblogg, till att göra sig lustig över krönikan och sportbladet.se.

Det gjorde självklart ingenting – krönikan var i sig lite självironiskt skriven, så där hann jag före honom.

Jag noterar bara att TV4 och Fotbollskanalen nu tar ett steg till i sin marknadsföringsstrategi. Den här gången består den i att avslöja sådant som redan är avslöjat.

Exempel: den 23 januari klockan 16.07 skriver tyska fotbollstidningen Kickers nätupplaga om Werder Bremens intresse för Markus Rosenberg.

Nästan två timmar senare, 18.05, är det dags för Fotbollskanalen, som skriver: ”Fotbollskanalen.se kan avslöja att tyska storklubben Werder Bremen försöker köpa den svenske anfallaren”.

Ekwall skriver på sin blogg att ”Långe Lundh släppte nyheten”.

Ja, det gjorde han – om man inte visste att Kicker redan släppt den.

Likadant när Sportbladet.se är först ut med att Rosenberg är klar för Bremen.

En halvtimme senare skriver Fotbollskanalen.se att de ”avslöjar” nyheten.

Och på kvällen sitter Peppe Eng i studion och skryter om att TV4 var först med att avslöja affären från början.

Jag gillar TV4:s satsning med Fotbollskanalen, den har hjälpt till att skärpa, bredda och fördjupa fotbollsbevakningen. Därför tycker jag att det är onödigt att de måste skryta om saker som faktiskt inte är sanna.

Egentligen är skrytet om vem som är först oväsentligt.

Det viktiga är att om man fuskar med sanningen i ett futtigt sammanhang, så påverkas trovärdigheten i större sammanhang också.

Men dansar, det gör man förstås lika bra ändå.

Jonathan Jeppsson