Pliktskyldigt om Henke – inte mer

SPORTBLADET

Det var enkelt att förutse vad SVT sport skulle jaga till sin nyhetssändningen i går kväll. Det var lika enkelt att förutse resultatet:

Noll. Eller nil, om ni vill.

I dag gör Henrik Larsson debut i Manchester United. I går ville SVT, och alla Sveriges andra mediaföretag med minsta intresse av idrott, veta hur Henrik Larsson ser på det. Hur är formen? Hur mår han? Är Rooney en kul prick? Är du rädd för Ferguson? Vem är din bänkgranne i omklädningsrummet?

Men svaren kom aldrig.

Pelle Nyström lyckades inte få tag på Henrik Larsson så där dagen före match. Det är inte alls förvånande, det är ingen som lyckas med det. Men jag vet inte ens om Nyström försökte.

För SVT gjorde i princip ingenting på Henke i går, förutom att vara på plats. Det var en pliktskyldig rapport från Manchester som Pelle Nyström bjöd på. Det han mäktade med var att gå och köpa en Henrik Larsson-tröja och byta ett par ord med ortsbor i en bil. That’s it. Varken mer eller mindre. Henke Larsson var inte intressantare än så för SVT.

Om det har att göra med att SVT inte haft rättigheter till engelsk fotboll sedan Ådalen 1931 vet jag inte. Men skidåkningen, den i jämförelse med vår egen historia hjälplöst usla skidåkningen, bjöds på rejält med utrymme. Skidåkningen sändes i SVT tidigare samma dag.

Det var inte speciellt roligt det heller.

Det låter väldigt

roligt när Johan Hedberg spelar bra i Atlantas mål. Som natten till i går när Atlanta mötte Phoenix. Varje gång Hedberg gjorde något bra så lät det, på ett ungefär, så här från publiken: Boooh! Alltså, precis som om han blev utbuad av sin egen hemmapublik. Men i själva verket är det en hyllning. Publiken ropar ”Moose!”. Johan Hedbergs smeknamn i Nordamerika är The Moose.

Det är svårt för timida och kalla svenskar att förstå de STORA amerikanska känslorna som väller fram ur kostymerna när en NHL-spelares nummer ska pensioneras. Men det var kul att i Canal+ se tv-bilderna där Detroits legendariske kapten Steve Yzerman hyllades. Stevie Y regerade.

Mattias Wikdahl