Ett nytt svenskt idrottsunder är på väg – tack vare Charlotte Kalla

SPORTBLADET

Vi har upplevt många svenska damidrottsunder under 2000-talet.

Den här vintern skapas ett nytt – tack vare Charlotte Kalla.

J-O i pingis. Wilander i tennis. Anja i alpint. Klüft i friidrott.

Vi kan snacka om innovativa träningsmetoder, skickliga tränare, fingertoppskänsliga förbundskaptener och slumpen som låter ett antal supertalanger födas samma år för att förklara några av de smått osannolika idrottsunder som vårt lilla land skapat de senaste decennierna.

Men utan lokomotiven – J-O, Anja och de andra – hade det aldrig blivit några succétåg. Ingen ska inbilla mig att, till exempel, svensk pingis i slutet av 1980- och början av 1990-talet hade fem-sex spelare som egentligen var bättre spelare än alla de tusentals kineser som drillades borta i pingisfabrikerna i Peking och Shanghai.

Men Jan-Ove Waldner, som verkligen var bäst, (och i viss mån Jörgen Persson) fick ett helt landslag att inbilla sig detta. Tillsammans rev de den kinesiska muren och spelare som ”Tickan” Carlsson, Peter Karlsson och Thomas von Scheele vann VM-guld i dubbel.

Waldner gick först, visade att det gick och gav de andra självförtroende och inspiration. Han var också ett ständigt kvitto: spelade du jämnt med J-O på träning visste du att du spelade jämnt med världstoppen.

Vårt senaste lok heter Charlotte Kalla.

I går drog hon fram en ny vagn i det idrottsunder – svensk damskidåkning – som nu skapas: Anna Hansson.

Den blivande civilekonomen (hon skrev juridiktenta i onsdags, mitt under genombrottsveckan) kunde i går knappt sluta prata om vad Kalla betytt för hennes framgångar.

I världscupgenrepet i Bruksvallarna var det Maria Rydqvist som hyllade tornedalingen.

Stämmer in i hyllningskören

Och konduktören Joakim Abrahamsson kan bara stämma in i Kalla-effekten:

– Vet tjejerna att de kan matcha Charlotte på träning så vet de att det är fullt möjligt att lyckas i världscupen. Charlottes framgångar och framfart har varit enormt viktiga.

Talangerna har funnits där förr om åren också.

– I många år har vi varit duktiga på JVM men sen inte lyckats ta nästa kliv, säger Abrahamsson.

Lokomotivet Kalla gjorde det omedelbart och enligt Hansson är halva bangården här hemma fylld med förstaklassvagnar som är redo att avgå:

Och till detta ska läggas regerande OS-mästarna Lina Andersson och Anna Dahlberg samt Britta Norgren, som ännu inte börjat åka fort i vinter på grund av sjukdomar och skador.

Abrahamsson vill också lyfta fram lokomotiv från andra idrotter.

– Anjas och Klüfts framfart har också smittat av sig, det är tjejer som vågar stå för att de verkligen vill bli bäst.

Ändstationen? Vancouver.

ARTIKELN HANDLAR OM