Indianerna + Kaparna = sant

SPORTBLADET

Speedwayklubbarna bildar allians

Kaparna tvångsdegraderades. Speedwayklubbens elitserieplats gick till Indianerna.

Nu blir Indianerna farmarklubb till Kaparna.

– Indianerna passar oss perfekt, säger Kaparnas sportansvarige Tommy Rander i ett pressmeddelande.

– Vi får tillgång till erfarna veteraner som Zorro Setterström och Henka Gustafsson men också nya, unga talanger som Simon Gustafsson och David Rohlen. De får i sin tur betydligt fler åktillfällen.

Kaparna degraderades sedan laget inte fått elitlicens och budet gick i stället till Indianerna från Kumla. Kaparna har diskuterat ett samarbete även med nya elitserieklubben Lejonen från Gislaved.

Men inför nästa säsong bildar allsvenska Kaparna allians med elitserielaget Indianerna.

– Lejonen ville ha en större lösning. Samarbetet med Indianerna är mindre, men täcker ändå hela seriesystemet. Indianerna kör eliten, vi allsvenskan och gemensamt kör vi division 1 via Vikingarna från Örebro, säger Rander.

Degraderingen är inte det enda problemet för Göteborgslaget. Laget har saknat egen bana under 2007 och någon färdig hemmaarena för 2008 finns inte heller.

Målet är att få Säve som ny hemmabana i juni 2008. I första hand Ullevi och även banorna i Örebro och Kumla tas i anspråk i väntan på Säve.

Ambitionerna i allsvenskan beror på hur snabbt man blir klar på Säve. Enligt Rander kan Kaparna av ekonomiska skäl inte åka på nytt i elitserien utan egen bana.

– Nästa säsong klaras genom kombinationen Ullevi och lån. Allsvenskan är hanterbart men inte elitserien.

Speedwayens regler om ”snitt” styr bland annat hur starkt ett lag får vara. Lag som rör sig upp eller ned i seriesystemet måste därför byta en stor del av förartruppen. För Kaparna innebär det att man lånar ut flera elitförare samtidigt som man bygger ny trupp för en lägre serie.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway