JONES: JAG VAR DOPAD

SPORTBLADET

Riskerar sex månaders fängelse: ”Jag är ledsen”

Marion Jones erkänner nu att hon var dopad då hon tog sina fem OS-medaljer i Sydney-OS 2000.

I ett brev till sin familj och närmaste vänner avslöjar hon hela sanningen – och att hon riskerar sex månaders fängelse.

– Jag vill be om ursäkt och är ledsen att göra er besvikna på så många sätt, skriver Jones i brevet.

Det är amerikanska tidningen Washington Post som avslöjar Marion Jones hemliga brev till släkt och vänner.

Ett brev som skrevs därför att hon kommer att erkänna sig skyldig till att ha ljugit för utredarna kring den så kallade Balco-skandalen.

Den exploderade efter VM i Paris 2003 och flera aktiva avslöjades ha tagit den anabola steroiden THG, specialdesignad av Balco-laboratoriet för att inte synas i dopningstester.

Marion Jones var nära kopplad till Balco och gjorde reklam för bolagets kosttillskott.

Och när hon förhördes av federala agenter 2003 kände hon genast igen flaskan med THG de visade upp. Men då nekade hon och nu skyller hon allt på sin dåvarande coach Trevor Graham.

– Jag började använda det 1999, men han sa att det var linfröolja, skriver hon.

Är utblottad

– Jag litade på Graham och trodde inte att det var dopning. Men varningsflaggorna borde ha rests då han sa åt mig att inte berätta det för någon.

Marion Jones märkte också förändringar i hur kroppen kändes och att hon återhämtade sig snabbare efter träningarna.

Att nu Marion Jones erkänner gör att hon med största säkerhet blir av med sina fem OS-medaljer från Sydney – tre guld och två brons.

Marion Jones har aldrig lämnat ett positivt prov under sin karriär. Hon har hela tiden bedyrat att hon aldrig dopat sig och lagt ut miljoner i advokatarvoden för att rentvå sitt namn.

I dag är hon så gott som utblottad. Nyligen avslöjade hon i en domstol att hennes tillgångar var 2000 dollar – 13 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott