Den lååånga vägen till NBA

SPORTBLADET

Sun, 2.36: Drömmen är att få möta Yao Ming

1 av 2 | Foto: Risig kondis Längden talar för Mingming. Konditionen gör det inte, och det är samma sjukdom som ligger bakom båda. Nu tränar han hårt för NBA.

En tumör gjorde honom till en av världens längsta människor. Nu satsar kinesen 22-åriga Sun Mingming på en basketkarriär.

– Min dröm är att möta Yao Ming i en NBA-match, säger han.

Den längsta spelaren i NBA är 226 cm långa kinesen Yao Ming. Snart kan även han bli tvungen att titta upp mot en motståndare. I lilla Dodge City i Kansas kämpar nämligen en annan kines för att få spela i NBA.

22-årige Sun Mingming är 236 cm lång och väger över 150 kg. Hans kondition är urusel och han har knappt fått någon vettig träning under hela sitt liv, men varenda NBA-scout har honom under luppen.

Historien om Sun Mingming är dramatisk. Han började visserligen spela basket hemma i Bayan redan som 15-åring, när han var 211 cm lång.

Räddades till livet

– Jag ville inte, men eftersom jag var så lång var jag liksom tvungen. Men efter ett tag började jag älska sporten.

Det var dock först för några år sedan som han upptäcktes på allvar av det kinesiska basketförbundet och snart även av amerikanska agenter. Enligt uppgifter är han världens sjunde längsta man och enbart detta faktum gjorde honom intressant för NBA inför förra årets draft.

Men när NBA-scouterna kom för att titta på hans träningspass såg de att han inte alls var redo. Hans uthållighetsförmåga var så dålig att flera scouter förslog att han skulle uppsöka läkare. Det räddade livet på Sun Mingming.

Läkarna fann att han led av sjukdomen gigantism. Den orsakas av en godartad tumör som gör att extra mycket tillväxthormon går ut i blodet. Det gjorde visserligen Sun Mingming lång och stor, men en bieffekt var den extrem dåliga konditionen och uthållighetsförmågan. Om tumören inte behandlades skulle han troligen dö inom 10 år.

Insamling

För att ha råd med operationen gjordes en insamling, Sun Mingming tog ett personligt lån och fick dessutom en avbetalningsplan med sjukhuset.

Operationen genomfördes i september förra året och gick bra. I april fick han sitt första proffskontrakt, med Dodge City Legend i USBL-ligan. Första säsongen gick sisådär. Han snittade bara 1,2 poäng under sina 23 matcher.

– Men jag är optimistisk. Jag måste få bättre kondition, jag orkar inte så länge i matchtempo. Jag är bara 22 år, det kan inte vara omöjligt för mej att spela i NBA, säger han.

Att vara så lång ställer till många problem. Han kan till exempel inte flyga med laget till Dodge City, för flygplatsen kan inte ta emot flygplan stora nog för att ha Sun Ming Ming ombord. Han får knappt plats i spelarbussen och de första matcherna fick han spela i för liten dress innan hans egen 7XL-storlek kunde levereras.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket