Förståeligt men yrkesetiskt fel

SPORTBLADET

Marie Lehmann, du ska inte avgå, sättas i karantän eller förflyttas.

Däremot ska SVT-sporten och SVT-ledningen snarast klargöra vilka etiska regler som gäller.

Är det som är förbjudet för andra avdelningars medarbetare tillåtet för sportens medarbetare?

Hasse Svens är SVT:s korrespondent i Finland. I något sammanhang kramade han Tarja Halonens, landets president. Kritiken blev svidande, röster hördes för att han skulle avstängas för sitt olämpliga agerande.

När Marie Lehman i direktsändning kramar och tröstar en svensk idrottsutövare är det mänskligt förståeligt. Men yrkesetiskt är det fel. Marie Lehmanns uppdrag är att rapportera, granska och objektivt rapportera till sina uppdragsgivare, det vill säga licensbetalarna.

Om det är tillåtet för SVT-sporten att agera i strid med de journalistiska yrkesreglerna måste SVT-ledning tydligt uttala detta. Så vi vet att SVT-sporten geggar runt i samma yrkesetiska stinkvatten som den kommersiella tv-världen.

Annars är friidrottssändningarna som förväntat. Jacob Hårds standardord är “härligt” och “fantastiskt” och Anders Gärderud gör en “fantastisk” uppvisning i konsten att be om ursäkt när en svensk inte når förväntade resultat.

SVT har alltid så kul namn på studio-programmen vid stora evenemang. Undrar vad OS-studion från Peking ska heta. “Studio Mänskliga Rättigheter” kanske...

Protestlistor med nära 12 000 namn, uppsagda abonnemang, ledsna tittare.

Inget har rubbat Com Hems beslut att på lördag i sitt grundutbud ersätta Eurosport med TV4 Sport.

Eurosport förvisas till betalutbudet, med dekoder och alla de avgifter som där krävs. De som tror att jag vet undrar hur mycket TV4 betalar Com Hem, men ärligt, jag vet inte. Men märkligt är det att en av de kanalerna som tittarna helst vill ha behandlas på det här sättet.

TV4 Sports märkliga -tablå är också den ett mysterium. Eller är det så att TV4 -använder -kanalens innehåll med filmer och dokumentärer till att få in den i det digitala marknätet. Med det tänjande av regelverket som redan praktiserats skulle TV4 Sport kunna ersätta en av fyrans kanaler som redan finns där.

Tomas Antonelius är bisittare och säger hela tiden vi om AIK. Det är bara ett av alla jäv som finns när det gäller så kallade experter vid de allsvenska PPV-sändningarna. Magnus Pehrson pratar Djurgården, Billy Lansdowne ser Kalmar FF och så vidare. I Canal+ Sport gullar konkurrerande tränare med motståndarlagen.