Formel Fusk?

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Överlägsna – men på torsdag kan McLaren uteslutas ur VM

Seger på Monza i går och chans på sin tredje VM-titel.

Men på torsdag kan Fernando Alonso vara utesluten ur VM.

Foto: AP

Världsmästaren från de senaste två säsongerna har tagit tillbaka initiativet i årets VM. Spanjoren vann på Monza, före sin stallkompis Lewis Hamilton och nu skiljer det bara tre poäng till engelsmannens fördel när fyra lopp återstår.

Närmste Ferrari, Kimi Räikkönen, är 18 poäng bakom och därmed känns det som om årets VM-titel går till en silverpil – om VM avgörs på banan.

På torsdag tar FIAs högsta organ beslut i spionaffären och McLaren-Mercedes riskerar att stängas av.

– Jag kan inte kommentera det. På torsdag kommer vi att veta mer. Det är fyra dagar dit och jag avvaktar tills dess innan jag svarar på sådana frågor, sade Fernando Alonso på presskonferensen.

”Det är lögn”

Spanjoren misstänks för att under inledningen av säsongen ha tagit emot information om Ferraris inställningar per E-mail av McLarens testförare Pedro de la Rosa. Han skulle ha fått den hemliga informationen av den före detta designchefen Mike Coughlan. Fernando Alonso själv tillbakavisar informationen.

– Det är lögn, säger han enligt motorsporttotal.

– För mig är den enda chansen att samarbeta med FIA. Jag skulle inte kunna fortsätta med min idrott om jag visste att jag farit med osanning.

Vill störa McLaren

Parallellt med FIAs interna utredning fortsätter den utredning som leds av statsåklagaren i Modena. I lördags fick McLaren-Mercedes stallchef Ron Dennis besked om att det pågår en förundersökning mot honom och ytterligare två av stallets medarbetare.

– Vi antar att man ville störa oss inför det viktiga mötet vi har med FIAs world council genom att ta den här onödiga kontakten vid ett så olämpligt tillfälle som just inför kvalträningen, kommenterar stallet i en pressrealese.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport