”Ibland har jag gått för långt”

SPORTBLADET

Carolina Klüft om sin slitna kropp, skadorna och titeln Europas bästa

Foto: Thomas Johansson
Bäst igen I går valdes hon till Europas bästa kvinnliga friidrottare 2006. Men själv är Carolina Klüft inte helt nöjd med säsongen som var full av skadeproblem. ”Jag har lärt mig att jag måste lyssna på min kropp”.

Carolina Klüft hade ont hela förra säsongen.

Men hon trotsade smärtan och vann allt - som vanligt.

I går röstades hon fram som Europas bästa kvinnliga friidrottare 2006 - före stjärnor som Jelena Isinbajeva och belgiska sprintdrottningen Kim Gevaert.

– Jag är lite förvånad, men otroligt glad, säger Carro.

Carro vann överlägset i Europeiska Friidrottförbundets (EAA:s) årliga omröstning bland media, allmänhet och nationsförbund.

Lika överlägset som hon vann sjukampen i Göteborg. Trots att hon var skadad satte Carro mästerskapsrekord med 6_740 poäng och var hela 317 poäng före tvåan Karin Ruckstuhl från Holland.

Men det visste hon inte då.

– Nej, jag höll inte masken om någon trodde det. Jag hade fått beskedet att senan som besvärat mig tidigare på säsongen var frisk. Men då visste jag inte att det spritt sig till skelettet.

Därför var jag mest förvånad över att det fortfarande gjorde så ont under EM.

Skada i skelettet

– Efter EM gjorde jag en magnetröntgen och först då upptäcktes den nya skadan på skelettet.

Var det en stressfraktur?

– Nej, men det var början till en stressfraktur. Som tur var upptäckte vi det i tid.

Men säsongen var slut rekordtidigt för Carro och det är kanske därför många är förvånade över att hon röstats fram till Europas bästa kvinnliga friidrottare.

I Sverige hamnade allt ljus på Susanna Kallur - som blev sjua i samma omröstning (Kajsa Bergqvist, tredje svenska på tio-i-topp, blev femma).

Hur ser du själv på säsongen som gick, Carro - lyckad eller misslyckad?

– Ingetdera. Jag tog ju EM-guld på hemmaplan som var det stora målet för säsongen. Samtidigt var det inte så lyckat att jag hade ont hela säsongen. Jag kom inte upp till den nivå jag hade hoppats på.

Men sommarens ständiga smärta har fött en ny Carolina Klüft.

I fortsättningen kommer hon att ta det försiktigare med sig själv.

– Ja, jag har lärt mig att jag måste lyssna på kroppen. Det är både en styrka och en svaghet att kunna pressa sig själv över smärtgränsen. Men ibland har jag gått för långt. Det har jag lärt mig nu.

Men du kommer att tävla inomhus i vinter?

– Ja, just nu känns allt okej och det har varit meningen hela tiden att jag ska tävla inomhus. Jag känner mig jättemotiverad. Men om det inte känns bra kommer jag att avbryta direkt. Det är ändå sommarsäsongen som är det viktiga och jag kommer inte att ta några risker.

Hur länge tvingades du vila efter skadebeskedet i somras?

– Sex veckor. Så länge har jag aldrig vilat efter en säsong tidigare. Och jag kunde inte träna någonting i början. Jag fick inte jogga eller ens cykla. Det tyngsta jag gjorde var att promenera.

– Men jag hade ont, så det kändes bra att få den där vilan. Det var bara att ta det lugnt och försöka bli frisk igen.

Och det är du i dag?

– Ja, nu känns det bra. Skadan är helt läkt, även om muskeln fortfarande är stel. Men vi jobbar på att få upp rörligheten och det går åt rätt håll. Men det märks att det tar längre tid ju äldre man blir.

Säger en 23-åring?

– Snart 24-åring. Jag fyller den 2 februari. Men jag har tränat väldigt hårt i många år nu och det påverkar kroppen, även om jag inte är så gammal.

Du har redan vunnit dubbla EM-guld och VM-guld och tog OS-guld i Aten 2004? Vad har du för mål kvar?

– Ja, men VM känns viktigt i sommar. Det är första gången jag tävlar utanför Europa. Det ska bli en ny erfarenhet att tävla i VM i Japan. Och så vill jag försöka sätta personligt rekord i sjukampen. Det är alltid ett mål att slå mig själv.

Du har redan bestämt att ställa in Europa-cupen i sjukamp i sommar. Det blir bara två sjukamper mot dina normala tre?

– Ja, det känns naturligtvis tråkigt för laget att inte kunna vara med i Europacupen. Det är en rolig tävling. Men jag känner att jag måste tänka på mig själv och försöka vara som bäst i VM i Japan. Nu kan jag ladda i lugn och ro inför VM. En sjukamp tar ganska hårt och jag tror det här är det bästa. Det är hög tid att prova något nytt också. Fungerar det bra kan vi ha samma upplägg inför OS i Peking nästa år.

Så är formen hos våra guldhopp

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott