Maria PH återställd efter skadehelvetet

”Jag kände bara ’vad fan har jag gjort med mig själv’”

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Skador tvingade Maria Pietilä Holmner, 32, att avsluta karriären.

Nu har den förre alpina stjärnan äntligen besegrat sina ryggbesvär – och kan leva livet som hon vill.

– Det känns helt fantastiskt, säger hon till Sportbladet.

Hon tillhörde världseliten i slalomåkning i 15 års tid.

Men i vintras – bara veckor innan vinter-OS i Pyeongchang – tvingades Maria Pietilä Holmner att avsluta den alpina karriären efter en långvarig och envis ryggskada.

Besvikelsen att inte få runda av karriären på sina egna villkor, med ett fjärde olympiskt spel och ett VM på hemmaplan i vinter, var påtaglig.

Men ett halvår senare är känslan annorlunda.

– Man ville avsluta fullt ut sista året, men i dag känner jag ingen klump i magen att jag inte fick avsluta som jag ville, säger Maria ”PH” och tillägger:

– Jag har världscupsegrar, VM-medaljer och fått åka på tre OS. Det är mer än vad jag hade kunnat drömma om. Jag har maxat livet fullt ut och det är något som jag är otroligt stolt och glad över.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

I fyra års tid har hon plågats av förslitningar i ryggen som bland annat har resulterat i både diskbråck och artros.

”Då var det nattsvart”

Värst var det i oktober förra året då smärtan var nästintill outhärdlig.

– Där och då var det nattsvart, väldigt jobbigt.

Maria ”PH” kunde varken sova, gå, sitta, skratta eller ens hosta utan att värken gjorde sig påmind.

– Jag har haft så himla ont när jag har rört mig. Jag kunde inte ens vända mig i sängen så då tog jag en filt och la mig på golvet för att få ryggen rak. Det var det ”skönaste” sättet jag kunde komma på.

Redan 2002 gjorde hon debut i världscupen, och till sist fick Marias kropp nog efter en lång elitkarriär.

– Hela livet har jag haft kroppen som verktyg för att nå mina drömmar, men sen fick jag så ont att jag inte kunde ha en bra vardag. Då kände man bara ”vad fan har jag gjort med mig själv?!”. Men då är kroppen klok och säger: ”Nej. Nu är det dags för en paus”.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Känns otroligt bra”

Maria lyssnade på sin kropp, la skidorna på hyllan och tog tag i sin fysiska ohälsa en gång för alla.

– Sedan oktober har jag kört med stenhård rehab, mycket vattenträning och gym. Jag har helt enkelt gjort saker som har fått ryggen att återhämta sig. Jag har inte bara legat på soffan och käkat chips, det är inte riktigt min melodi, utan gjort saker som får mig att må bra, säger hon och riktar ett stort tack till det alpina landslaget som har fortsatt att stötta henne efter karriären.

– Våran landslagsläkare Per Liljeholm har funnits där med superbra hjälp. Supporten från landslaget har varit mycket bra, tack och lov.

Nu kan Pietilä Holmner äntligen konstatera att hon mår bättre än på mycket länge – och kan hemma i Åre leva det aktiva liv som hon vill ha.

– I dag kan jag springa och cykla – och göra saker som jag gjorde tidigare i livet, fast på en lite lägre och sundare nivå.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är en sån person som älskar att vara aktiv. Här uppe i fjällvärlden har vi skidåkning, löpning och cykling runt knuten och det är så jag vill leva. Nu kan jag göra det och det känns otroligt bra.

Kan göra comeback i tv

Hon är inte äldre än 32 år gammal, men att göra någon seriös comeback i skidbacken finns inte på kartan.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag bara bry mig om mig själv lite grann. Jag har lite planer och projekt men inget som är fast i sten. Just nu är det bara fokus på att må bra och njuta ett tag. Men jag är inte den rastlösa typen så snart ska jag nog ta mig an något projekt.

Kort efter att du slutade var du med som tv-expert på OS. Blir det fler liknande uppdrag framöver?

– Ja, vem vet? Det finns inget bestämt men jag tycker det är kul att använda min erfarenhet till det. Det finns mycket som jag kan förmedla så det kan hända att jag fortsätter med det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM