”Dagens fotboll är rena antika dramat”

SPORTBLADET

Niva berättar i ny bok om sina möten med stjärnorna

Leo Messi är sjukligt skygg.

Didier Drogba beter sig som en president.

Zinedine Zidane försöker bevara sin mystiska aura.

Det här vet Sport­bladets krönikör – han har träffat dem alla och skrivit en bok om sina möten.

Foto: Klicka på bilden för en större version!

Fotbollscirkusen snurrar vidare mot Champions League-final och silly season. José Mourinho, Zlatan Ibrahimovic, Pep Guardiola och David Villa dominerar nyhetsfloden.

”Lever extrema liv”

Men varför? Det menar Sportbladets krönikör Erik Niva att han ger svar på i sin nya bok, ”Liven längs linjen”.

– Grundtanken med boken är att vi ska lära oss att förstå fotbollsvärldens huvudpersoner lite bättre. Och det finns kapitel om alla de män du nämner; ett om Mourinho och hans tendens att alltid hitta nya fiender, ett om Zlatan och hans fixering vid att vara den största stjärnan i sitt lag, ett om Guardiola och hans betydelse för Barcelona och ett om Villa och den beslutsamhet som tagit honom hela vägen från invalidsängen till världs­toppen.

Under sina resor har Niva träffat i stort sett alla 2000-talets största fotbollsnamn, från Zidane, Beckham och Ronaldinho till Messi, Drogba och Cristiano Ronaldo.

– De är alla väldigt speciella personligheter som lever extrema liv. I stort sett alla kommer från fattiga bakgrunder i någon undanskymd del av världen – men lever numera sina liv under enorm press inför rullande tv-kameror. Den krocken ger väldigt spännande berättelser.

Men fotbollsvärlden består inte bara av framgångsrika spelare. I ”Liven längs linjen” porträtteras även de skickliga tränarna, de mäktiga ägarna och de fans som ibland inte känner igen sina lag längre.

Fick Messis nummer

– Dagens fotboll är rena antika dramat, med så oändligt många ingredienser och aktörer. Eto’o är inte den som fört Inter till Champions League-final, utan det är Mourinho. Drogba är inte mannen bakom Chelseas liga­titel, utan det är Abramovitj. Och ingen av dem är fotbollens viktigaste personer, utan det är den där lojala supportern som oftast är namnlös.

Vem var roligast att intervjua?

– Det jag helst skryter med är att jag fick Leo Messis mobil­telefonnummer.