Två nykomlingar är portade i F1

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

US F1 och Stefan GP
får inte starta i år

US F1 står inte på startlinjen 2010.

Det gör inte Stefan GP heller.

Nu har FIA offentliggjort startgridden för i år.

Foto: Luca Bruno, AP
FIA, med presidenten Jean Todt, sätter stopp för F1-stallen US F1 och Stefan GP. De får vänta till 2011.

Det har spekulerats länge om huruvida US F1 skulle vara klara i tid till säsongsstarten och sedan arbetet i fabriken ställts in kommer nu beskedet från FIA.

Teamet finns inte med på startlistan.

Det gör inte heller Zoran Stefanovics stall Stefan GP. Serben som köpt upp det som var kvar av Toyota 2009, hade redan skickat material till Bahrain och var på väg att kontraktera Kazuki Nakajima och de förre världsmästaren Jacques Villeneuve.

Men det räcker inte. Det blir 12 F1-team i år:

– USF1 har meddelat att man inte kan vara med i år, förklarar FIA i ett uttalande.

Nya stall får vänta till 2011

Efter att det internationella bilsportförbundet tittat på olika möjligheter kan FIA nu bekräfta att det är omöjligt att hitta en ersättare med så kort varsel. Nya kandidater får ansöka om en plats 2011 och FIA meddelar vilka regler som gäller inom de närmsta dagarna.

Annars är det inga överraskningar i startuppställningen, Jenson Button startar med nummer 1 och Campos har nytt namn till HRT (Hispania Racing Team). Där finns det fortfarande en förarplats ledig, men teamchefen Colin Kolles förhandlar med indiern Karun Chandhok.

Peter Saubers team heter fortfarande BMW-Sauber även om de kör med en Ferrarimotor, detta har teamet inte velat kommentera än. Det troliga är att det har att göra med ersättningen från Formula One Group som ansvarar för rättigheterna till F1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1