Bergström: Han upphävde allt vad vi trodde oss veta

VAL DI FIEMME. Trots alla silver saknade vi nyss ett bestående minne härifrån VM.

Men Johan Olssons VM-guld är mer än en fin medalj.

Han upphävde vad vi trodde oss veta om en femmil.

Charlotte Kalla vann Tour de ski 2008 och OS-guld på tio kilometer fritt 2010. Marcus Hellner vann skiathlonen i samma olympiska spel.

Det är de enda tre händelserna inom svensk längdåkning på 2000-talet som konkurrerar med Johan Olssons uppvisning i dagens femmil.

Svensken slog sig i slag med Dario Cologna efter en dryg mil. Tillsammans gjorde de det som alla förhandsanalyser sagt var vansinne. I stekande sol och jobbigt före ryckte de.

Var de inte kloka?

Duon vann en tjugosekunderslucka och stretade på, trots att en och en halv timmes körning låg framför dem. Det verkade naivt, kraftuttömmande. Sedan föll Cologna i en utförsbacke, vilket bra skrämde mer. Två personer kan växeldra, men vad ska en person göra mot en helt jagande klunga? Johan Olsson tog bara i mer.

Var han inte klok?

Svaret kom vid nästa mellantid. Nu var det trettio sekunder. Sedan fyrtio, fyrtiofem, femtio. Olsson tittade inte ens bakåt, han drygade bara ut ledningen. Det som borde varit en jagande vargflock såg ut som en skock trötta får.

Under kilometernas gång växlade avståndet en aning. Ett tag neråt trettio sekunder, då kändes det tröstlöst att så offensiv körning inte skulle få bära frukt, men sedan fyrtio. fyrtiofem, femtio igen.

Sista milen som ett ärevarv

Johan Olsson har ett unikt psyke. Han bryr sig inte om andra åkare utan sätter upp ett eget tempo som han håller i mål. Jag tror säkert att andra åkare en perfekt dag hade kunnat rycka som han, men ingen i hela världscupen är mer lämpad att bibehålla en ledning utan att stressa upp sig.

Sista milen blev faktiskt som ett par ärevarv. Olsson grimaserade knappt, han bara stakade vidare. Hans diagonalkörning sprakade.

Och så målgången. Åh.

Första sedan Mogren 1993

Johan Olsson är världsmästare, vår första svenska på distansen sedan Torgny Mogrens 1993. Men det är mer än en medalj Olsson har vunnit. Jag såg Marit Björgen rycka förbi Therese Johaug i skiathlon, vilket jag håller som VM:s näst starkaste prestation. Den starkaste har just Johan Olsson gjort.

Man skulle inte kunna rycka ifrån fältet och hålla ut. Femmil skulle vara tråkigt när det avgjordes med masstart.

En 32-åring från Skultuna brydde sig inte.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN