Motorsport

Vettel vann och tog över VM-ledningen

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Den regerande mästaren tog sin tredje seger i rad och är nu i ledningen av VM

Sebastian Vettel vann i Sydkorea.

Och tog över ledningen i VM.

– Jag är otroligt lycklig, säger han.

Den regerande mästaren startade från ruta två, men han var snabbast iväg och körde om sin teamkollega Mark Webber som hade pole position. Webber höll undan  för att inte riskera någon kollision mellan teamkollegorna och när han sedan skulle svara på rakan var han på fel sida och kunde inte attackera.

– Jag är mycket, mycket nöjd och fantastiskt glad, säger Sebastian Vettel efter loppet.

– Det var ett fantastiskt bra race, jag fick en bra start och hade ett bra grepp även om jag stod på den smutsiga sidan. Samtidigt kom Mark inte iväg lika bra och jag körde om honom. Sedan kunde jag höra hur han kom närmare och jag fick försvara mig med KERS. Det avgörande var att jag fick en bra utgång av kurva tre och kunde sedan trycka på ordentligt.

Sex poäng före Alonso

Sebastian Vettel kunde sedan dra ifrån fältet, även om han hade problem med höger framdäck under slutet av loppet. Hans tävlingsingenjör påpekade vid upprepade tillfällen att han var tvungen att ta hand om höger framdäck om han skulle klara av att köra in i mål.

– Jag tycker ändå att jag hade lite mer kvar på däcken och jag kunde ha kört lite längre än vad jag gjorde, säger Vettel.

Han körde hem sin tredje seger i rad och därmed tog han också över ledningen av världsmästerskapet. Han är nu sex poäng före Fernando Alonso när fyra lopp återstår.

– Jag vet att det blir tufft, men jag ser fram emot avslutningen av säsongen. Vi har lyckats bra på slutet och fått ordning på bilen. Samtidigt så har hela säsongen varit upp och ner, säger Vettel.

– Det enda vi kan göra är koncentrera oss på vad vi gör, köra hem bästa möjliga resultat och se till att vi har tillräckligt många poäng. Det ska bli kul.

Tungt för McLaren

Mark Webber var tvåa i mål och det var första gången i år som något team vann dubbelt. Bakom honom var Fernando Alonso, Ferrari, trea och dennes teamkollega Felipe Massa fyra.

– Det finns absolut mer att ta ut av Ferrari, samtidigt så måste vi vara nöjda med den här tredjeplatsen, säger den dubble mästaren och nye VM-tvåan.

– Red Bull är svåra att slå just nu, men vi körde om McLaren och vi är nu före dem i konstruktörsmästerskapet. Jag är övertygad om att vi alla, även fansen, kommer att få njuta av en mycket spännande avslutning av säsongen.

För McLaren däremot var det en tung helg, Jenson Button bröt under det första varvet sedan han blivit påkörd av Kamui Kobayashi, Sauber och Lewis Hamilton var tia i mål. Mästaren från 2008 körde dessutom de sista varven med en bit av konstgräsmattan hängande under bilen.

Fyra lopp återstår av säsongen och nästa deltävling avgörs i Indien om två veckor.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1