Inte ens boule (!) klarar sig undan

SPORTBLADET

Uppgjorda matcher – ”tar med sig kniv och pistol”

Foto: TT

Det är ett utbrett problem inom fotboll och tennis.

avAndreas Käck

Nu uppges matchfixningen ha gått så långt att till och med en klassisk sport som boule (!) befläckas av den.

De tidigare så fridsamma matcherna påstås ha förvandlats till rena slagfält där knivar och pistoler ibland används och där spelarna inte sällan förlorar med flit.

Boule har alltid varit sporten där vänner samlas för att roa sig. Sporten där det viktiga är att delta, inte att vinna. Sporten där ett fysiskt fenomen har exakt samma förutsättningar som en sargad person på kryckor. Sporten där det handlar om gemenskap, snarare än tävling.

Så ser det inte ut längre.

I alla fall inte Frankrike, där sporten härstammar ifrån.

”Vet inte vad som väntar”

Hervé Rofritsch, ägaren till företaget Blue Ball, som tillverkat utrustning sedan 1904, berättar i en intervju med brittiska Independent att sporten tagits över av mörka krafter. Enligt honom har flera lokala lag på senare år kommit till matcher med knivar och pistoler för att skrämma sina motståndare. Han säger också att flera av matcherna varit uppgjorda på förhand.

– Domarna har svårt att upprätthålla ordningen. De vet inte längre vad som väntar dem, säger han.

Sex gripna av polis

Så sent som i maj detta år urartade en match i Péntanque-mästerskapen i Landes varpå ett stort bråk bröt ut. Slagträn och järnrör användes i slagsmålet och sex personer greps av polis.

Boven i dramat? Pengar.

Enligt Claude Azéma, ordförande för tävlingsorganisationen, var det de höjda prispengarna som hade gett upphov till slagsmålet.

– Vi ser det här allt oftare, och det beror på att folk numer spelar om pengar istället för att, som tidigare, spela för att roa sig, säger han.

Blue Bulls Hervé Rofritsch håller också med om att pengar är på väg att förvandla sporten till något helt annat än den tidigare varit. Enligt honom är ”riggade” matcher ett av boulens största problem.

– Det tar sig uttryck i form av hemliga koder; blickar och små tecken som gör att motståndaren förstår att den inte ska försöka vinna matchen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike