Ekströms dröm: Dubbla titlar

avAnna Andersson

Publicerad:

Siktar på seger i DTM – och rallycross: ”Vill ta alla chanser”

Foto: BILDBYRÅN
FULL FART Mattias Ekström har att göra i år. Han jagar mästerskapstitlar både i DTM och rallycross.

Mattias Ekström siktar på att bli mästare i DTM.

Men det räcker inte, han vill vinna VM i rallycross också.

– När jag ser tillbaka på årets säsong så vill jag göra det med två titlar, säger han.

Veteranen har två titlar i den erkända tyska serien DTM, ett standardvagnsmästerskap med tre tillverkare som kör i flera europeiska länder och lockar runt 100 000 åskådare under en tävlingshelg.

Där tävlar han även i år för Audi och målet inför säsongspremiären nästa helg är givet:

– Jag vill vinna min tredje titel, säger han.

Men han har i år också ett annat mål. Förra året startade han upp sitt eget team i rallycross-VM, EKS, och i år kör stallet med två bilar, Anton Marklund kör den ena och Mattias Ekström själv den andra.

Prioritet ett: DTM

Han ska köra de två serierna parallellt och vid de två tillfällen som serierna risker att krocka väljer han DTM.

– Min första prioritet är att vinna DTM, men rallycrossen är också viktig. Vid det ena tillfället när serierna krockar ska jag försöka hitta en lösning eftersom tävlingarna sker på samma ställe, vid det andra måste jag stå över rallycrossen, säger Ekström.

– När jag ser tillbaka på årets säsong så vill jag göra det med två titlar. Jag är teamchef, jag vill att EKS ska vinna, helst vill jag naturligtvis vinna själv, men lyckas jag inte med det vill jag att Anton ska vinna.

Hinner du verkligen med att satsa seriöst på båda två?

– För mig har drömmen alltid varit att köra racerbil och jag vill ta alla chanser jag får att göra det. Det är många tävlingar, men det går. Rallycrossen blir ett bra komplement till DTM, inom rallycrossen lär jag mig att attackera för fullt medan i DTM måste jag planera min körning längre eftersom loppen är längre. Samtidigt tror jag att mina erfarenheter från rallycrossen kommer att hjälpa mig att kvala bättre i DTM.

Solberg mästare i fjol

Förra året avgjordes tidernas första VM i rallycross, Petter Solberg från Norge blev den första mästaren och även den första föraren att vinna VM-titlen i två olika bilsporten (rally och rallycross).

Han ställer upp även i år och vid sidan av Mattias Ekström och Anton Marklund ställer ytterligare fem förare upp i mästerskapet som startar i Portugal i dag.

ANNA MOTORLISTA - VARJE VECKA

POLE POSITION

1 Valentino Rossi

Den 36 år unge legendaren vann motoGP-deltävlingen i Argentina och leder nu mästerskapet. Under sin 16:e säsong i roadracingens kungaklass jagar han sin

tionde VM-titel.

2 Lewis Hamilton

Han vann Bahrains F1-lopp och efter tre segrar har han ett grepp om VM-tabellen.

3 Mattias Ekström

Han vill vinna DTM och han vill också vinna VM-titeln i rallycross. Veteranen ska dubblera hela säsongen och satsar på två tunga titlar.

4 Kimi Räikkönen

En andraplats i Bahrains GP och till nästa deltävling i spanska Barcelona har Ferraris motor mellan 20 och 30 fler hästkrafter. Kan italienarna utmana det senaste årets F1-giganter?

5 Sebastien Ogier

Vem ska kunna hota de senaste årens mästare när Argentinas VM-rally avgörs i helgen? Svensk på plats är Jonas Andersson, kartläsare åt Mads Östberg.

6 Gustav Malja

Det är premiär för den svenske talangen som kör World Series by Renault, ett av de två mästerskapen närmast under F1.

   – Nu är jag närmare än någonsin, säger skåningen som satsar på att ta så många poäng som möjligt.

7 Jonnie Lindberg

Dragracingstjärnan vann inte finalen, men utökade sin ledning av det amerikanska dragracingmästerskapet. I helgen är det dags för nästa deltävling.

8 Pontus Tidemand

Det blev en storseger för rallyföraren när han debuterade i APRC. Han var överlägsen i International Rally of Whangarei.

9 Joel Eriksson

Storbror kör GP3, men Joel Eriksson har motståndare med namnen Mick Schumacher, Harrison Newey och Jonathan Cecotto, samtiga tre har pappor med tunga meriter från F1 och roadracing.

10 Filip Bengtsson

Han tog tio VM-poäng i MX1 under deltävlingen i Italien. Mästerskapet leds av belgaren Clement Desalle, Bengtsson är 23:a.

MOTORSTOPP

Rickard Rydell

Hondaföraren missade förra VM-deltävlingen i WTCC för att han hade feber och han missar nästa veckas tester. Anledningen är att han har drabbats av sköldkörtelfeber, han hoppas att han kan köra nästa deltävling i Ungern den 1–3 maj.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport