F1-säsongen 2015

”Kan vara med och slåss mot de bästa”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Alonso säker på den nya bilen inför Spaniens GP

BARCELONA. McLaren-Honda var kombinationen som dominerade F1.

Återkomsten har varit allt annat än enkel – men nu kommer förändring­arna som ska ta stallet till prispallen.

– Vi har potential att ­vara med och slåss högst upp i toppen, säger ­Fernando Alonso.

Ayrton Senna 1988 McLaren-Honda.

Ayrton Senna 1988 McLaren-Honda.

Foto: GETTY

Kombinationen McLaren och Honda är tillbaka i F1 i år, men det är allt annat än en ny kombination. ­Namnen får alla inbitna F1-fans att tänka tillbaka på de fyra framgångsrika säsongerna mellan 1988 och 1991 när teamet dominerade F1. ­Säsongen 1988 vann stallets förare Ayrton Senna och Alain Prost samtliga lopp utom ett och deras rivalitet skapade en enorm uppmärksamhet.

– När jag växte upp såg jag den bilen vinna lopp med Prost och Senna, säger ­Fernando Alonso som ­testade den snart 30 år ­gamla bilen förra veckan.

– Att få köra den var ­otroligt. Jag tror att jag ­körde åtta varv, vart och ett kändes fantastiskt. Det var rätt svårt i början, inga ­elektroniska hjälpmedel, ­manuell växellåda, tre ­pedaler. Det var en utmaning att lära sig allt de ­första varven.

Har haft problem

Under fyra år vann Mc­Laren-Honda lika många mästerskap, men efter 1992 lämnade motortillverkaren F1. Inför årets säsong ­återvände det japanska ­företaget till McLaren ­vilket skapade höga förväntningar. Lägg där till att den ­dubble världsmästaren Alonso lämnade Ferrari för McLaren – ett steg han ­erkänner att han aldrig ­hade tagit om Mercedes fortsatt som motorleverantör för det brittiska stallet.

Men stallet har haft ­problem, man har inte tagit en enda poäng 2015 och ­inför helgens lopp i Barcelona har britterna flera uppdateringar – och ett helt nytt utseende.

Den grå musen har ­lackats om till en svart skönhet med röda detaljer.

– Bilen ser riktigt bra ut. Nu skiljer den sig från mängden, sticker ut på ett positivt sätt och det känns bra, säger stallets andra världsmästare, Jenson ­Button, till Sportbladet.

– Dagens ord är framsteg, så här nära har vi inte varit på hela året. Samtidigt är det mycket jobb kvar med att optimera det material som vi har.

”Slåss om segrar”

Målsättningen för teamet är att ta sig tillbaka till ­toppen, förra loppet ­lyckades Alonso nästan ta en startplats bland de tio främsta och han var mycket nära årets första ­poäng.

– Nu behöver vi ta ännu ett steg framåt för att nå ­våra mål men det är ­självklart inte där som vi vill vara. Vi vill slåss om segrar och om pallplatser, säger spanjoren som vann VM 2005 och 2006.

– Det är tid för oss att ­lägga pusslet så att vi får ett riktigt bra paket, även om vi har offrat ett par månader under inledningen av året. Jag är övertygad om att vi kan vara med och slåss mot de allra bästa framöver.

Men egentligen vill ­Fernando Alonso ha ännu mer än så:

– Drömmen vore att ­avsluta karriären med en VM-titel för McLaren-­Honda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

F1-säsongen 2015

Mercedes F1

Fernando Alonso

Ferrari F1

McLaren F1

Motorsport

Formel 1