Deppa inte – det blir medaljer

SPORTBLADET

Sportbladet granskar: Så bra är formen hos Sveriges idrottare inför de olympiska spelen

Foto: Carolina Klüft har redan guldsmak i mun.

Carolina Klüft – Friidrott

Form

Klüft imponerade stort när hon vann mångkampsgalan i Götzis med sin näst bästa serie någonsin. Poängen, 6820, var 414 poäng bättre än tvåan. I Tallin slog hon personligt rekord i längdhopp. Räkna med en formstark sjukampare i OS.

Hoten

Klüft är i stort sett helt ohotad i OS, och tvåan på årsbästalistan, Svetlana Sokolova, är nästan 250 poäng efter svenskan.

Kommentar

Carolina Klüft känns på förhand som en given guldmedaljör. Men det är klart, det handlar om att inte trampa över också?

Christian Olsson – Friidrott

Form

Christian har dominerat under hela våren och sommaren och har 17,61 som årsbästa. Med Listers chockresultat i de amerikanska OS-uttagningarna lär dock vårt svenska trestegshopp ha fått en del att fundera på.

Hoten

USA-trion Melvin Lister (17,78) Walter David (17,63) och Kenta Bell (17,58) känns alla som farliga hot mot det Olssonska guldet.

Kommentar

Ett självklart guld före de amerikanska OS-uttagningarna. Nu – en betydligt tuffare uppgift för Christian Olsson. Men räkna med att svensken plockar fram sina allra bästa hopp lagom till Aten.

Stefan Holm – Friidrott

Form

Personligt rekord och världsårsbästa. Bättre än så kan knappast formbeskedet inför OS bli. Gårdagens resultat gör att Stefan Holm är storfavorit i OS.

Hoten

Jaroslaw Baba hoppade 2,33 i går och Jacques Freitag har tagit 2,34 i år. Så visst finns det potentiella hot om Stefan Holm skulle få problem.

Kommentar

Obesegrad i 15 raka tävling. Det vore väl själva fanken om inte Stefan Holm skulle få det att lyckas fullt ut på OS. Räkna med ett OS-guld till Värmland.

Martin Lidberg – Brottning

Form

Lidberg har en alldeles lysande form, och vann så sent som i går Pytlansinski Cup i Warszawa. Under EM i våras tappade han inte en enda poäng på vägen fram till guldet.

Hoten

Brottningsvärldens store publikfavorit, discobrottaren Karam Gaber hotade att lägga av med brottningen efter VM-förlusten i fjol. Kommer han i form till OS blir han att räkna med.

Kommentar

Den regerande världs- och europamästaren Martin Lidberg är storfavorit till guldet i Aten. Har haft något bakslag under sommarens turneringar, men verkar nu ha hittat formen på allvar.

Susanne Ljungskog – Cykel

Form

Har kört bra under sommaren och blev totalfemma i fyrdagarsloppet Giro del Trentino efter två tredjeplatser. Satsar också på att göra en bra insats på tempoloppet i OS, och har därför ändrat förberedelserna.

Hoten

Tyskan Judith Arndt är en av världens bästa damcyklister och blir en tuff utmanare mot Ljungskog.

Kommentar

Ljungskog har vunnit de två senaste VM-gulden – en oerhörd prestation – och är favorit även till OS-gulden. Mycket handlar om hur mycket de andra svenskorna, Camilla Larsson och Madeleine Lindberg, kan hjälpa Ljungskog.

Damlandslaget – Fotboll

Form

Svenskorna har gjort precis vad som har behövts i EM-kvalet, men har inte imponerat. Mot tuffare motstånd har det gått bättre, segern mot USA i våras betydde mycket för självförtroendet inför OS.

Hoten

Tyskland är så klart storfavoriter i OS. USA laddar för sista stora mästerskapet med sin supergeneration. Dessutom kan Kina, Brasilien och Kanada hota.

Kommentar

Sverige bör kunna ta sig vidare från gruppen, men sen gäller det att ha en formtopp när det blir slutspel. Medaljen känns given, guldet vore en superbonus.

Fredrik Lööf/Anders Ekström – Segling

Form

Silvermedaljörer på VM. I år har de vunnit både VM-guld och EM-guld under loppet av en månad. Fredrik Lööf/Anders Ekström är i kanonform och är givna guldfavoriter i starbåt.

Hoten

Iain Percy från Storbritannien har visat konstant god form och rankas högre än Lööf, trots den senares dubbla guld.

Kommentar

Bronset för fyra år sedan ska nu putsas upp till den ädlaste valören. Bytet från finnjolle till starbåt har bara gjort Fredrik Lööf ännu bättre.

Pia Hansen – Skytte

Form

För en knapp månad sedan vann Pia Hansen EM i dubbeltrap och tog sedan brons i trap. Formen är med andra ord helt enligt planerna.

Hoten

Italienskan Elena Innocenti blev tvåa på EM och var den enda som kunde matcha Hansen. Räkna med att hon vill ha revansch i Aten. Kinesiskan Qingnian Li leder världsrankingen.

Kommentar

OS-guld 2000 och i år kan det bli ett nytt för den 38-åriga skånetjejen. Formen är kanon.

Erik Johansson – Modern Femkamp

Form

Vann världscuptävlingen i Mexiko i våras, men har sedan dess inte fått till någon fullträff. Klar för OS redan förra hösten, och har kunnat tävla precis som han velat sedan dess. Stod över VM.

Hoten

Ungraren Gabor Balogh leder världsrankingen och har vunnit både Afrikanska mästerskapen och världscupen i Kina. Edvinas Krungolcas från Litauen var etta på EM och tvåa på världscupen i Rio, och blir också ett tufft hot på OS.

Kommentar

Vår dubble VM-silvermedaljör lär ha en bra chans att ta medalj på OS. Chanserna på guld finns om Erik får allt att stämma.

Ara Abrahamian – Brottning

Form

Tvingades stå över EM i Haparanda efter en ryggskada, men är nu tillbaka i fin form. Gick till final i en stor turnering i Italien i slutet av juni, men stod över tävlingen i Lathis helgen därpå.

Hoten

Gocha Ziziashvilly, Israel, har dominerat klassen och är favorit på OS. Han slog Ara Abrahamian i VM-finalen i oktober i fjol.

Kommentar

VM-guld 2001 och 2002 och silver 2003. Nog är Abrahamian ett av de stora svenska medaljhoppen i OS, om kroppen håller hela vägen.

Markus Oscarsson/Henrik Nilsson – Kanot

Form

Markus Oscarsson och Henrik Nilsson blev tidigt klara för OS och har under det senaste året tränat hårt – utan att testa formen i större tävlingar.

Hoten

Belgarna Maesen och D’Haene har placerat sig bra på tidigare mästerskap och kan hota svenskarna.

Kommentar

Dubbla världsmästare och silvermedaljörer för fyra år sedan. Mycket talar för att Oscarsson och Nilsson ska kunna ta steget upp på högsta pallplatsen i Aten.

Anna Lindberg – Simhopp

Form

Strålande. Med en månad kvar till OS visar Anna Lindberg att hon på allvar ska slåss om de ädlaste medaljerna i Aten. På NM i helgen var hon bara fyra poäng från sitt personliga rekord.

Hoten

Ryskan Julia Pakhalina har imponerat i år, och det finns flera tjejer till som meritmässigt är bättre än Anna. Men på OS gäller det att ha nerverna i styr, något Karlskogatjejen inte verkar ha problem med.

Kommentar

Den senaste veckans resultat har gjort att hoppet om Anna Lindberg som ett OS-hopp har ökat rejält. Nu talar hon om att göra sitt livs serie i Aten – och vi säger inte nej.

Kalle Sunesson – Segling

Form

Visade upp den kyla som behövs på OS när han besegrade Daniel Birgmark och tog OS-platsen i laser. På kuppen vann han Laserklassen vid seglingarna i Mallorca och blev bäste seglare totalt vid regattan i Spanien.

Hoten

Brasilianaren Robert Scheidt är storfavorit och lär bli oerhört svår att rå på för Sunesson.

Kommentar

Rankingen säger att Sunesson är femte bäst i världen, och det är mot det KSSS-seglaren måste kämpa. Kan han ta medalj har han gjort en stark insats.

Therese Alshammar – Simning

Form

Tredje raka SM-guldet på 50 meter kom i maj, och då visade ”Tessan” att hon är tillbaka i världseliten på allvar. Då var heller inte formen toppad, det blir det först till OS.

Hoten

Inge de Bruijn är så klar det största hotet mot Alshammar. Ärkekonkurrenten i bassängen är alltid en medaljkandidat. Lisbeth Lenton har simmat starkt i år.

Kommentar

På OS ska den stora revanschen komma. Revanschen på de Bruijn, som hindrade Alshammar från två guld i OS för fyra år sedan.

Anna-Karin Kammerling – Simning

Form

Kammerling överraskade och vann 50 meter frisim på SM – före Therese Alshammar. Hon sänkte sitt personliga rekord med nästan fyra tiondelar, och även om det är fjärilsim som kan medalj, så visar SM-resultatet att formen är i antågande.

Hoten

Petria Thomas har årsbästanoteringen, och australiensiskan får ses som det största hotet för Kammerling.

Kommentar

Formen är strålande, och att hon stod över EM i mitten av maj ser ut att ha gjort henne gott. Fokus ligger helt på OS.

Ida-Therese Karlsson – Brottning

Form

Tog sitt första mästerskapsguld när hon vann EM på hemmaplan i Haparanda i våras. Vann så sent som i går Polen Open utan att ha släppt en enda poäng under hela turneringen.

Hoten

Saori Yoshida från Japan vann VM i fjol och blir en oerhört tuff nöt för Ida-Theres att knäcka.

Kommentar

Bäst i Europa, men hur långt räcker det? Vann VM-brons 2002, och kan hon nå så långt har hon gjort ett fantastiskt mästerskap.

Magnus Bäckstedt – Cykel

Form

Har problem med ryggsmärtor, som tvingade honom att kliva av Tour de France efter elva etapper. Detta kan dock ge ytterligare tid till rehabilitering och återhämtning, och en formtopp till OS.

Hoten

Paolo Bettini och Tyler Hamilton är två av storstjärnorna som siktar på att ta guld i OS. Men det handlar om en dags cyklande, och det gäller att gå med i precis rätt utbrytning. Läge för överraskningar.

Kommentar

Magnus vann Paris-Roubaix i vintras, en seger som gjorde honom till ett aktat namn inom cykelsporten. Med rätt race i OS blir Bäckstedt att räkna med.

Malin Baryard – Ridsport

Form

Fina resultat i Weisbaden och Cannes tyder på att formen är i antågande för Malin Baryard.

Hoten

Tyskarna Marcus Ehning och Ludger Beerbaum är etta och tvåa på världsrankingen. Trea är brassen Rodrigo Pessoa. Det krävs att någon av dessa hoppar bort sig om Baryard ska upp på pallen.

Kommentar

Malin Baryard har chansen att ta medalj. Men det krävs att hon och stoet Butterfly Flip gör allt rätt, och att någon av favoriterna missar.

Jan Brink – Ridsport

Form

Har gått från sjunde plats på världsrankingen till fjärde efter en fin vår och sommar.

Hoten

Tyskorna Ulla Salzgeber och Heike Kemmer är oerhört duktiga och klarar att prestera under press. De båda är största hoten mot Hässleholmsryttaren.

Kommentar

EM-silvret 2003 har gjort att Jan Brink har seglat upp som ett stort medaljhopp i OS. Hetlevrade hingsten Briar kan betyda supersuccé eller fiasko.

Jonas Edman – Skytte

Form

Har kunnat ladda helt ostörd efter en tidig kvalificering inför OS. Räkna med toppresultat från Edman på OS.

Hoten

Artur Aivazian, Ukraina, har imponerat stort den senaste tiden och leder världsrankingen före israelen Guy Starik.

Kommentar

Guldmedaljör 2000, men själv hade Edman egentligen siktet inställt på OS 2004. Nu är det dags för repris.

Sammanställning: Henning Johannesson