Äntligen, Norge!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-07

Anders Aukland tog första norska Vasalopps- segern på 33 år

I fredags blev han pappa för första gången - på söndagen blev han förste norrman att vinna Vasaloppet på 33 år.

Anders Aukland lär länge minnas den första helgen i mars 2004.

- Det är många stora känslor nu, sade han.

Puss på dig Norges Anders Aukland gratuleras efter segern i Vasaloppet av kranskullan Lena Hermanson.

De stora känslorna började i fredags morse när Anders svenska sambo Maria födde Oliver, parets första barn.

Aukland var då i Sälen för att ladda för loppet - inte ens hans förstfödde barns förlossning kunde hindra den stora norska satsningen på den där efterlängtade segern i Vasaloppet.

- Jag har faktiskt inte ens sett en bild på honom än, men jag ska skynda mig hem nu, sade Aukland medan han tog på sig överdragskläderna efter målgången.

Den efterlängtade - åtminstone av norrmännen själva - första norska segern sedan Ole Ellefsäters vinst 1971 var en taktisk triumf. Anders Aukland gjorde det avgörande rycket sju kilometer från mål, då han stakade sig ifrån estländaren Raul Olle i den sista lilla stigningen.

Fyra kilometer från Mora ledde han med fem sekunder, i mål var han tolv sekunder före.

- Jag har sett loppet på tv sedan jag var en fyra-fem år gammal och alltid velat åka här. Det är så mycket som ska gå rätt för att man ska vinna, men jag hade en bra dag och den lilla flax som behövdes, sade han.

Taktiken var lika enkel som genial.

Lugnt i början

Anders bror Jörgen Aukland, som kommit tvåa de två senaste åren, och Anders själv tog det lugnt i början och lade sig runt 20-30:e plats och lät de andra dra.

Strax före Oxberg, efter två och en halv timmars åkning, fick Anders Aukland och Raul Olle en chans att sticka i väg medan Jörgen Aukland gjorde sitt bästa bak i klungan för att bromsa de andra.

- Jag är jättenöjd. Vi hade två kort att spela, och det ena gick in. Planen var att inte göra någonting, att bara ligga där i klungan och vila. Hade svenskarna sett pigga ut och stuckit i väg så hade jag följt efter, men de verkade lite trötta. Då lade jag mig bara och avvaktade, sade Jörgen, som efter två raka andraplatser nu blev trea.

Svenskarna han pratade om var fjolårsvinnaren Oskar Svärd och 2002 års segrare Daniel Tynell.

Svärd blev till slut bäste svensk på en fjärde plats, slagen med drygt två minuter.

Åt den norska planen fanns det inget att göra.

- Hade vi blivit upphunna där framme så hade Jörgen varit pigg nog att spurtslå de andra, sade Anders, som är den förste debutanten sedan Sven-Åke Lindbäck 1981 som vunnit den klassiska tävlingen.

Segertiden blev 3.48.42.

Dählie hade rätt

- Den var en fantastisk känsla att komma ut på målrakan. Jag gjorde allt jag kunde för att det inte skulle bli en spurtstrid, och det lyckades jag ju med.

Den norske skidlegenden Björn Dählie sade före loppet att ''vinner vi inte nu gör vi det aldrig''.

Dählie fick rätt.

Och Anders Aukland satsning höll.

- Jag tycker att vi tog helt rätt beslut, jag har kämpat länge för att det här. Det var ändå skönt att barnet föddes innan loppet, då slapp jag ligga sömnlös på natten inför loppet och oroa mig. Men nu ska det bli otroligt skoj att komma hem till familjen, sade han.

Sofia Lind vann damtävlingen

Sofia Lind, Åsarna, vann damklassen i Vasaloppet.

Segern var hennes fjärde, men ändå en skön revansch för de fyra senaste årens andraplatser.

TT

Följ ämnen i artikeln