Superskidan som räddar VM...

SPORTBLADET

Bytet blev genidrag: Skönt att få en vinst

Foto: NYA SKIDOR=SEGER Anja Pärson chansade och bytte skidor bara en vecka före VM. Det visade sig vara ett lyckat drag. Anja tog sin 24:e världscupseger. ”Någon gång måste man gå åt ett annat håll för att det ska gå åt rätt håll”, säger Anja.

MARIBOR

Chansningen blev ett genidrag.

Med nya superskidorna är Anja Pärson, 23, en vinnare igen – en vecka före VM.

— Hela säsongen har skidorna åkt med mig. Nu är det jag som åker med skidorna, säger Anja.

Hon har väntat, och väntat länge.

Allt har fungerat på träning men på tävling har det låst sig.

Efter uråkningen i Zagreb i torsdags började Pärsons inse varför. Anjas nya skidor med mer carving fungerade kanon på träning. Men när hon på tävling laddade och tryckte på mer gick det inte lika bra.

— Vi har testat på träning och sett att de gamla skidorna var snabbare. Men eftersom hon tänder till lite extra på tävling blir det ett hårdare tryck i snön. Vi har inte tänkt på att det blir så annorlunda, säger Anjas tränare och pappa Anders Pärson.

Nu har Anja ett par skidor med mindre carving. Det kan vara skillnaden på uråkning och seger. Trots att Anders Pärson före säsongen sagt att Anja måste lära sig åka med skidorna med mer skärning.

”Jag hade lite fel”

— Jag hade fel. Jag hade lite fel, säger Anders och skrattar.

— Man kan säga att carvingskidorna man gjort i år är ganska fulländade. Men de har inte tagit hänsyn till den mänskliga faktorn. Det går inte att vara så precis som skidorna vill att man ska vara.

Efter slalomsegern i Maribor log Anja som hon inte gjort efter en slalom på väldigt länge.

— Jag vet att jag varit med hela året men det har varit frustrerande att inte få ut det på tävling. Nu är det skönt att få en vinst.

Är de här skidorna super nu?

— Just nu är de det. Men jag har fortfarande utveckling att göra på dem. Jag skulle gärna vilja att de kanske svänger lite mer. Nu är man ju van carving.

Anja och Anders funderade också på att ändra vinkeln på pjäxorna, men beslutade sig att stå fast.

— Jag står en grad utåt. Men är snön som den var senast i Bormio så ändrar jag en grad inåt till VM. Det finns alltid någonting att skruva på, säger Anja och skrattar.

— Det är som pappa: Det finns inte en pryl hemma som inte har en specialare. Det är samma sak med mig.

Redan efter första åket visste Anja att hon hittat rätt. Frågan är om hon någonsin varit gladare mellan åken.

— Nej, men det var så mycket som var på spel i dag. Jag bytte ju skidor en vecka före VM?

— Men någon gång måste man gå åt ett helt annat håll för att det ska gå åt rätt håll.

Nu känns allt näst intill optimalt inför VM.

— Jag har alla grenar precis där jag vill ha dem. Fast det är klart att det hade varit skönt med en vinst här i storslalom. Det var synd det som hände i Santa Caterina (kraschen), för jag var på gång.

Uppladdningen har börjat

Redan i går började VM-uppladdningen på allvar och i kväll anländer Anja till Björnrike för ett läger med några av de andra tjejerna i landslaget. Då ska Anja pumpa självförtroendet.

— När jag kommer på ett VM ska jag tro att jag är störst, starkast och bäst. Då kan jag slappna av och stå på start utan att bli störd av allt runt omkring.

— Det är svårt att hitta det och jag måste verkligen kämpa hårt i veckan för att klara det.

Här är Anjas nya skidor

Så laddar Anja för VM

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint