”Släng ut dem”

SPORTBLADET

Johan Flinck: Australien hör inte hemma i VM

Foto: Ljubomir Vranjes gör ett av sina tre mål mot Australien. Ett lag som enligt Jonas Larholm höll division IV-klass.

SFAX

För att travestera en mindre lyckad löpsedel:

”Släng ut dom”.

På onsdag börjar handbolls–VM.

I går utklassade Sverige Australien i premiären med 49–16.

Och i kväll besegrar man Argentina.

Men det är alltså på onsdag VM börjar för Sverige.

Då ställs Linnélls Lirare mot Spanien.

Därefter spelar man en Kalle Anka–match igen, nu mot Japan, innan ännu en avgörande match spelas på lördag mot Kroatien.

Det är många lag och många matcher i handbolls–VM numera. Men det är få som räknas, i varje fall i första gruppspelet. De tre lag som går vidare från gruppen tar nämligen bara med sig poängen de tagit mot varandra, så i praktiken hade Sverige kunnat förlora mot Australien i går utan att det hade betytt någonting.

Men det var naturligtvis en omöjlig uppgift.

Höll division fyra klass

Australien höll enligt de svenska spelarna själva svensk divison tre–klass eller ”botten på tvåan”.

Den obekymrade Jonas Larholm har inte lärt sig att vara politiskt korrekt ännu och trodde ”division fyra eller fem”. Han sa också: ”australiensarna har lite problem med motoriken” och att det är tuffare motstånd på de egna träningarna.

Men vad värre är: svenskarna kunde inte ens börja spela ihop en förstauppställning.

VM börjar på onsdag

Sedan Ingemar Linnéll tillträdde har han valt att testa runt och låta alla spelare få mycket speltid. Efter fyrnationsturneringen förra helgen sa Linnéll just att det enda som inte han inte var tillfreds med var att han inte hunnit spela ihop en förstauppställning.

Meningen var att han skulle göra detta i de två inledande, lättare matcherna i VM för att spelarna sedan skulle veta sina roller och känna trygghet mot Spanien på onsdag när VM verkligen börjar.

Detta gick naturligtvis inte mot ett så uselt Australien.

– Nej, detta var inte ens ett test, erkände Linnéll efteråt.

I stället fick alla spelare ”springa av sig” och ”komma in i VM”.

Det skulle de inte behöva.

Australien borde nämligen inte vara med i ett VM.

När VM utökades från 16 till 24 lag till turneringen 1995 var det kontinenterna utanför Europa som drog vinstlotten och fick med tre lag var. Sedan fick Australien (eller Oceanien egentligen, men de andra länderna där nere är om möjligt ännu sämre) en gratisplats till 2001 och har fått behålla den sedan dess.

De svenska spelarna var för diplomtiska för att direkt svara direkt ”ja” på frågan om det är för många lag i VM och sa att det var ”bra för spridningen av handbollen”.

Sverige till semifinal

Därför får jag säga det själv: släng ut Australien, Qatar, Kanada och Japan och dra ner till 20 lag. Återupprätta sedan de B– och C–VM som fanns till 1992, även om det skulle vara ett medialt självmord.

Men det borde gå att lura TV4 – där brukar det ju räcka med att säga ”landslagshandboll” och ”VM” i samma mening för att Patrick Ekwall ska sätta sig bakom en bänk.

Nästa lördag möter Australiens lagkapten, straffskytt och bäste spelare – Darryl McCormack – svenskar igen. Då spelar nämligen hans H65 Höör mot Eslöv i division två södra.

Och Sverige spelar semifinal mot Frankrike...

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll