Elitserien är livs levande

SPORTBLADET

Lasse Sandlin: Inget lag har tagit full poäng, inget lag står heller utan

Västerås lyckades fullt ut mot Hammarby - och Vetlanda var bara åtta sekunder från att ta poäng mot Sandviken.

Bandyns elitserie lever i allra högsta grad, sedan söderlagen än en gång ställt till det för den favorittippade trion från norr.

Foto: VSK :s Anders Östling.

Så visar nu tabellen att norrvinnaren Hammarby ligger näst sist efter att ha inlett elitserien med oavgjort mot söderfyran BolticGöta och förlust mot södertrean Västerås.

Ett sätt att se det hela på" - men Hammarbys tränare Stefan Karlsson väljer efter förlusten mot VSK en helt annan synvinkel:

- Vi är bara två poäng från toppen...

Ja, så jämnt är det efter två omgångar att inget lag tagit full poäng och inget lag heller står utan poäng.

Spela efter resurser

Magnus Berglund, VSK-tränaren, dagens segrare:

- Många har i vinter skrikit om att bandyn behöver en elitserie. Varsågod: här är den, den tuffaste elitserien under mina år som tränare. Det är bara att gå på bandy nu!

Sen öser Berglund beröm över sina slagna motståndare:

- Det var ju Hammarbys match. Man skapade otroligt med chanser. Det är strongt att trycka på hela tiden. Men i dagens bandy är det bara Hammarby som vågar spela så här offensivt.

- Ifjol var vi i alla fall två om det"

Men bandy är nu inte bara "de vida bågarnas milda ton" som Eva af Geijerstam nån gång på tidigt 90-tal skrev i en klassisk artikel på DN:s kultursida, utan bandy är också förmågan att kunna rätta sitt spel efter sina resurser. Att inte vara någon sorts tidsoptimist.

Det klarade Västerås i Stockholm.

Det klarade nästan också Vetlanda hemma på Tjustkulle, och hade det inte varit för den vidunderlige Magnus Muhréns förmåga att hålla kollen på boll, på motståndare och på matchklockan, så hade det blivit en söderpoäng även där.

Åtta sekunder"

Disciplin i söder

På Zinkens hade Bajen ett konstant spelövertag, vann hörnorna med 12-3, och tränare Karlsson var trots förlusten ändå inte särskilt missnöjd:

- Dom står ju med åtta-nio man i eget straffområde. En sån dag var det...

Många sådana dagar mot lag med samlade försvar som sen satsar på en och annan långboll lär det nog bli framöver för trion Hammarby-Sandviken-Edsbyn, om man får tro VSK-tränare Berglund:

- I söder spelar vi annorlunda än norrlagen med framförallt ett disciplinerat försvarsspel. Men jag är fullständigt övertygad om att vi inte kan klara oss med det spelet. Förutom då i någon enstaka match.

Ändamålet helgar medlen, alltså, det där uttrycket vi brukar tillskriva jesuiterna.

Men om jag nu rätt minns min religionsundervisning under Helge Mattsson och Erik Hedbom hemma i Hofors, så är det aldrig bevisat att jesuitorden hade någon sådan princip.

1852 lär tvärtom en tysk jesuit ha utlyst ett pris på 1 000 gulden till den som i någon jesuittext kunde finna stöd för principen.

Ännu har, så vitt jag vet, detta pris icke delats ut.

Till sist, bäst på Zinken: landslagmannen Anders Östling; bäst på Tjustkulle: Magnus Muhrén förstås; bäst på Hällåsen: dubble straffskytten Svenne Olsson; bäst i Edsbyn Arena - Magnus Olsson, han dom kallar "Kuben".

På söndag ser vi Saik-Edsbyn direkt i kanal 24 klockan 15.25.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy