Fosshaug - älskad & hatad av fansen

SPORTBLADET

Sandviken-supporter: Vi har skrikit skit åt honom i 20 år

Omstridde Pelle Fosshaug gör hemmadebut på Jernvallen.

Men många bandyälskare i Sandviken har svårt att glädjas.

- Det blir burop. Fosshaug har man ju hatat så länge man gått på bandy, säger Johan Lundqvist, vice ordförande i supporterklubben.

Foto: Delat i Saik Hälften av fansen är för och andra hälften är emot att förre Västerås-spelaren Pelle Fosshaug numera spelar i Sandviken. I dag gör han debut för sin nya klubb.

Bandygeni eller galning, älskad eller hatad. Debatten på supportersidorna i Sandviken har varit het ända sedan det blev känt att Pelle Fosshaug skrivit på för SAIK. Det gick så långt att gästboken på nätet tillfälligt stängdes av, eftersom ilskan från många håll var stor.

Nu är den långa avstängningen efter överfallet i vårens semifinal mot Edsbyn över. I dag gör bandyns Bad Boy sin hemmadebut på Jernvallen, i mötet med Broberg. Intresset är så stort att SVT 24 i sista stund valt att sända matchen direkt.

"Hoppas folk visar hyfs"

Och frågan är hur hemmapubliken ska ta emot honom.

- Det blir ju inget häckel som när David Beckham kom hem efter utvisningen i VM 1998... men burop blir det absolut. Jag kommer att bua, säger Johan Lundqvist i Sandvikens supporters.

- Jag hoppas folk visar lite hyfs, säger Peter Hedlund, som är supportrarnas ordförande.

Bandyälskare som troget följer SAIK är kluvna till det omstridda nyförvärvet, Pelle Fosshaug skapar känslor i flera lägren.

- Jag och många med mig tycker det är en desperat värvning. SAIK har alltid värvat smart, men nu väljer de en 40-åring som kanske bara håller en säsong till, menar Lundqvist.

- Man blev ju förbannad när det var klart. Han har man ju hatat och häcklat så länge man gått på bandy.

Går det att älska Pelle Fosshaug?

- Nej, det tror jag verkligen inte.

"Skrikit skit"

Supporterklubbens ordförande Peter Hedlund försöker, precis som många andra - trots blandade känslor.

- Man är ju kluven, vi har ju skrikit skit åt den där killen i 20 år. Men jag hoppas han kan vara bra för SAIK, han är ju en fantastisk bandyspelare, säger han.

- Det är bara att hoppas han använder huvudet rätt och spelar bandy.

Är du orolig för problem?

- Efter alla utbrott har han ju ögonen på sig. Men det kan ju räcka med en sekund om det går illa. Det vore väldigt tråkigt, nu när SAIK ger honom vad som måste anses vara hans sista chans att fortsätta på den här nivån.

Pelle Fosshaug kommer att bära tröja nummer 40 i Sandviken.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy