Kan kastas ur från OS – efter bilderna

Pekas ut som ”svikare” av en halv miljon

1 av 2 | Foto: ARIS MESSINIS / AFP
SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Sydkoreas skridskolandslag drömde om guld men åkte ut redan i kvartsfinal.

Nu anklagas två av åkarna för att ha svikit sin lagkamrat – och riskerar att kastas ut från OS.

”De är en skam för vår nation”, står att läsa i en namninsamling som över en halv miljon sydkoreaner skrivit under.

Det svenska skidskyttelandslaget pekar ut lagsammanhållningen som nyckeln till sin enorma succé och gråter glädjetårar åt varandras framgångar.

Samma sak kan vi knappast säga om det sydkoreanska skridskolandslaget.

Efter att deras tremannalag fått sina medaljdrömmar krossade i tempoloppet tidigare i veckan har nämligen ett jättebråk blossat upp.

Laget bestod av tre åkare – Kim Bo-Reum, Park Ji Woo och Noh Seon-Yeong – och eftersom det är den sämsta av de tre tiderna som räknas är det brukligt att man som lag hjälper till att ”växeldra” under loppet. Det är till och med tillåtet att ”knuffa” på sina lagkamrater i ryggen.

Men Kim Bo-Reum och Park Ji Woo valde helt sonika att lämna Noh Seon-Yeong bakom sig och när den sistnämnde körde i mål fyra sekunder för långsamt pekade de också ut henne som syndabock.

– Resultatet bestäms ju utifrån den åkare som går i mål sist och det är bevisligen där vi inte räcker till…, sa Kim Bo-Reum efter loppet enligt flera internationella medier, bland annat brittiska The Guardian.

”Uppenbara attitydsproblem”

När en otröstlig Noh Seon-Yeong sedan bröt ut i tårar valde lagkamraterna att ignorera henne och den ende som sträckte ut en hjälpande hand var förbundskaptenen Bob de Jong.

Minst sagt märkliga scener som nu fått hundratusentals sydkoreaner att rasa.

Över en halv miljon har skrivit under en namninsamling där man vädjar till Sydkoreas president Moon Jae-In att kasta ut Kim Bo-Reum och Park Ji Woo från mästerskapet.

”Det här är en riktig skam för vår nation, att personer med uppenbara attitydsproblem tillåts representera Sydkorea i ett OS. Vi vädjar därför om att Kim Bo-Reum och Park Ji Woo ska stängas av från samtliga internationella tävlingar inklusive detta pågående OS”, står att läsa i namninsamlingen.

Enligt Sydkoreansk lag är presidenten bunden att ta ställning till namninsamlingar som skrivs under av över 200 000 personer inom loppet av 30 dagar – men Moon Jae-In har ännu inte uttalat sig.

Det har däremot Kim Bo-Reum.

Ber om ursäkt

25-åringen som nu alltså pekas ut som en av två ”svikare” förklarade under en presskonferens att det hela var ett missförstånd och att hon och Park Ji Woo helt enkelt inte hörde när lagkamraten Noh Seon-Yeong ropade efter hjälp ute på banan.

– Jag var så fokuserad på mitt eget lopp att jag inte insåg att hon (Noh Seon-Yeong) var så långt bakom förrän jag passerade mållinjen. Jag ber om ursäkt om jag har sårat någons känslor, sa hon.

Tre OS-fakta om skridsko 00:43

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM