OS i Sydkorea 2018

”Turligt för mig att jag fick chansen”

Wranås osannolika resa mot OS-finalen

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. För mindre än två år sedan var han ingen kandidat till OS-laget.

Nu kan Rasmus Wranå lämna Sydkorea med en guldmedalj runt halsen.

– Det känns helt otroligt, säger 23-åringen till Sportbladet.

Efter det historiska OS-bronset 2014 splittrades lag Edin men lagets skipper var inte klar med karriären och bestämde sig för att komponera ett nytt lag.

Sagt och gjort.

Han tackade Sebastian Kraupp, och Viktor Kjäll för väl utfört arbete, anlitade den förra lagkamraten Fredrik Lindberg som coach och beslutade sig för att inleda en ny OS-satsning med Sotji-reserven Oskar Eriksson, Christoffer Sundgren, Kristian Lindström och reserven Henrik Leek.

Olycklig skada

Den nya upplagan av lag Edin gjorde resultat direkt, men våren 2016 inträffade det som inte fick hända. Kristian Lindström skadade axeln, tvingades till operation och en lång rehabiliteringsperiod.

Både han och Niklas Edin fann ingen annan lösning än att kalla in en permanent ersättare.

– Det är klart att det var besvärande. Det var en förändring vi var tvungna att göra men när vi gjort den var det bara att gå all in, säger Fredrik Lindberg till Sportbladet.

Det var då, när Lindström tvingades till operation, telefonen ringde hos Rasmus Wranå, som sedan säsongen 2016/2017 har varit en del av succélaget.

– För mig var han det enda alternativet, den starkast lysande stjärnan av alla talanger. Jag såg en väldig potential och det gjorde även de andra i laget, säger Niklas Edin.

”Gick rakt på sak”

Rasmus Wranå kommer aldrig att glömma samtalet som förändrade hans idrottsliv.

– Jag satt hemma i soffan i Uppsala och tittade på tv när han ringde. Niklas gick rakt på sak och frågade om jag var redo att satsa järnet på curling. Rätt snabbt fick han ett ja, säger 23-åringen.

Du är en seger från OS-guld och skulle egentligen inte ha varit här...

– Ja, så kan man se på det. Det var väldigt oturligt för Kristian, att han fick skadan han fick. Samtidigt var det turligt för mig, att jag fick chansen.

”Gå för guld”

Rasmus Wranå, som flyttade till Karlstad för att hårdträna med de andra spelarna, strålar av lycka när Sportbladet träffar honom efter semifinalen mot Schweiz.

– Det känns helt otroligt bra. Nu är det bara att gå för guld. Spelar vi som i dag har vi en riktigt bra chans, säger han inför finalen mot USA.

Under sina två år i lag Edin har Wranå förvandlats från talang till världsspelare. Fredrik Lindberg tar gärna ton i hyllningskören.

– Han sadlade om till sopare och har tagit den rollen med bravur. Han ville bli en av världens bästa sopare och det är han nu. Jag är fantastiskt stolt över hur han agerar i en sådan här skarp situation, säger Fredrik Lindberg till Sportbladet.


LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Blev curlingspelare efter mammans kupp

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Sydkorea 2018

Curling

Rasmus Wranå

Niklas Edin