Mål: Vinna allt

Reporter: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Attiyah går för seger i Dakar, VM och OS: ”Vill inte välja”

1 av 3 | Foto: Foto: AP
900 mil kamp Dakarrallyt inleds på nyårsdagen, och en av de 742 startande är Nasser Al Attiyah – den regerande mästaren.

Nasser Al Attiyah drömmer om att försvara totalsegern i Dakar.

Om att vinna VM–titeln i rally och om att bli olympisk mästare.

Allt under 2012.

– Det kommer att krävas mycket, men det är inte omöjligt, säger Tina Thörner.

I fjol vann Nasser Al Attiyah från Qatar Dakarrallyt och i år är han återigen en av de 742 deltagarna som den 1 januari startar den 9 000 kilometer långa kampen mot sand, damm och hetta.

Under 15 dagar ska ekipagen kämpa sig igenom tre länder i Sydamerika och målet för Al Attiyah är att försvara titeln.

Men det blir svårt.

Volkswagen som hjälpte honom att vinna förra säsongen har dragit tillbaka sin fabrikssatsning och eftersom han senare i år ska köra rally–VM för Citroën hade han inte så många alternativ.

”Blir otroligt tufft”

Nu ska han och hans Hummer hålla stånd mot BMW:s armada.

– Det blir otroligt tufft men han vet förutsättningarna och i Dakar kan allt hända, säger svenskan Tina Thörner som själv läst kartan åt Nasser Al Attiyah i just Dakarrallyt.

– Får MINI:s bilar problem så kan Nasser med tanke på den positionen han har absolut vinna. Han har en otrolig förmåga att fokusera och han har en fantastisk syn och uppfattningsförmåga, säger hon.

Den har han också haft nytta av under sin andra idrottskarriär: lerduveskytte. För samtidigt som han ska försvara titeln i Dakar har han fått ett fabrikskontrakt med Citroën för att vinna märkes–VM i rally och dessutom satsar han på att vinna ett OS–guld i London.

”Ett otroligt driv”

Al Attiyah är på väg mot sitt femte OS, han har burit Qatars flagga och 2004 var han fyra i skeet.

– Han slösar ingen energi på något som har varit eller som kunde ha varit och det ger honom ett otroligt driv varje dag. Därför klarar han av att satsa på tre så skilda grenar, säger Tina Thörner.

Och själv är Al Attiyah också övertygad om att hans satsning är den rätta:

– Jag drömmer om att vinna Dakar, men jag har en ännu större dröm och det är att vinna ett OS–guld i London 2012, säger han till Dakars hemsida.

– Men jag vill inte välja. Jag vill vinna båda.

Publicerad: