Sverige jämförs med "Miracle on Ice"

SPORTBLADET

Uträknade inför - nu i OS-final

Uträknade inför mästerskapet.

På söndag spelar Sverige om guldet.

– Vi har gjort en repris från det Island gjorde 2008, säger Kim Andersson.

Den 16 juni var det svarta rubriker när det skrevs om det svenska handbollslandslaget. De förlorade med 18-20 mot Montenegro och missade därmed VM 2013. Inte den bästa uppladdningen inför OS och många expert skrev ner Sveriges chanser till en framskjuten placering. Men efter semifinalssegern mot Ungern är Sverige återigen klart för OS-final.

–Jag kan bara njuta och jag tror alla i laget gör det. Ingen trodde på oss inför. Vi har gjort en repris från det Island gjorde 2008, säger högernian Kim Andersson till SVT.

Då gick Island överraskande till final, men förlorade den mot Frankrike.

"Som i Lake Placid"

När Sportbladet pratade med Martin Frändesjö, med två OS-silver på meritlistan, efter kvartsfinalen mot Danmark jämförde han handbollslandslaget med det amerikanska lag som stod för "The Miracle on Ice" 1980.

– Ingen har trott på det här. De har varit utdömda, har fått dålig betyg och på något sätt har de fått tändvätska av det. Det känns lite som för USA:s hockeylag i Lake Placid 1980, säger Frändesjö.

För USA slutade turneringen 1980 med guld efter seger mot Sovjet i finalen. På söndag vet vi vilken valör det blir på Sveriges medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS