Ferrari ska ta Marcus Ericsson till toppen

Uppdaterad 2019-08-01 | Publicerad 2018-03-07

BARCELONA. Efter fyra år i botten.

Nu ska Ferrari ta Marcus Ericsson till toppen.

– Detta ger mig helt ­andra möjligheter, säger han.

De två senaste säsongerna har Marcus Ericsson och Sauber kämpat som ett privat­team längst ner i Formel 1. 

Men det var då.

Nu har Alfa Romeo klivit in i teamet och färgat bilen röd och vit. Det samarbetet för också storteamet Ferrari närmare Sauber. Det klassiska stallet levererar bland annat en ny växellåda och motor till Ericssons bil.

– Teamet har haft hjälp av Ferrari under vintern. Jag säger inte att de gjorde ett dåligt jobb tidigare, men nu känns det som om Ferrari har ett större intresse av att det går bra för Sauber, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– Alfa Romeo betyder jätte­mycket för teamet, det höjer motivationen när en ­sådan stor fabrikant kommer in och satsar, de lägger in pengar i teamet och det ger oss en spark framåt. Sedan är det stort för mig att få jobba med en biltillverkare och i­ntresset från Italien är ­mycket större än tidigare.
Det märks på a­lla plan i teamet.

”Till hundra procent”

I går körde svensken sin näst sista testdag inför ­säsongsstarten i Australien senare i mars. Han körde 120 varv, hade vissa problem med balansen i bilen, men säger att han upplever att den har potential.

– Jag har sagt i så många år att jag behöver ha material där jag kan visa vad jag kan. Jag tror att det här samarbetet kan vara pricken över i.

Du har kört i botten i fem år. Kan samarbetet med Ferrari ta dig och din karriär till en annan nivå?

–  Till hundra procent. Jag har utvecklats så mycket de s­enaste åren, men inte fått visa det. Det är otroligt frustrerande, men nu hoppas och tror jag på att detta är mitt år. Att jag äntligen får visa vad jag kan.

”Då kan jag slå alla”

Och i bakhuvudet lurar tankar på att Kimi Räikkönen fyller 39 och har ett kontrakt med Ferrari som går ut efter 2018. Charles ­Leclerc, ny teamkollega till Marcus Ericsson, har länge pekats ut som en framtida Ferrari­förare – om han inte får stryk av svensken. Då kan Ericssons karriär plötsligt ta en helt annan väg – till ett av F1:s mest klassiska team.

– Vem vet? säger ­Marcus Ericsson och skrattar.

– Först och främst måste jag göra ett riktigt bra år här, jag har den perfekta måttstocken i Charles. Han är den hetaste nykomlingen i Formel 1 sedan Max ­Verstappen. Han har ett jätte­bra rykte och kan jag slå en sådan kille, då kan jag slå vem som helst.

Här år Formel 1 2018 - guide till alla lopp, datum och tider