”Tror inte att han kommer tillbaka”

Skiddrottningen om Northug: ”Är så som person”

Foto: TT
Northug och Björgen.
SPORTBLADET

OS-drottningen Marit Björgen ställde upp på en presskonferens inför tremilen i Holmenkollen.

Och fick frågor om … Petter Northug.

– Jag tror inte han kommer tillbaka, säger hon.

Petter Northug har stått utanför det norska landslaget på senare år.

Frågan är om han någonsin kommer tillbaka?

Det tror inte Marit Björgen.

– Nej, det tror jag inte. Då skulle jag bli överraskad. Han har bestämt sig, så jag tror inte han kommer tillbaka. Det är så han är som person; när han bestämt sig så tror jag inte han kommer krypandes tillbaka, säger Björgen enligt VG.

Att frågan över huvud taget aktualiseras beror dels på att Petter Northug ständigt engagerar norska skidentusiaster, dels på att hans avtal med Coop löper ut efter den här säsongen.

Petad från OS

Northugs säsong har kantats av sjukdomar och petningar och 32-åringen – som inte var uttagen i OS-truppen – har inte tävlat sedan i början av januari.

Marit Björgen har inte varit i kontakt med Northug sedan världscupspremiären i Lillehammer i början av december, så hon vet inte hur han resonerar just nu. Däremot har hon erfarenhet kring vad som krävs för att komma tillbaka efter en längre frånvaro, eftersom Björgen själv var borta från sporten i ett år på grund av barnafödsel.

– Petter måste vara motiverad för att komma tillbaka och han måste lägga ner ett jobb för att komma tillbaka till den position har var i förut. Det är bara han som kan svara, men jag tror absolut han har potentialen, säger Björgen.

”Ryktas om det”

Martin Johnsrud Sundby tvivlar på att han kommer bli lagkamrat med Petter Northug igen.

– Men jag skulle inte se det som att han ”kommer krypandes tillbaka”. Men ja, jag vet inte hur han tänker. Det ryktas om att han tränar på ganska tufft. Mer än så vet jag inte, men det kanske ändå indikerar att han inte är främmande för att kliva in i landslaget igen. Det beror också på hur Coop resonerar, säger Sundby.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM