Finalen inställd – Näslund vann världscupen

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
SPORTBLADET

Sandra Näslund avslutade världscupsäsongen i skicross som trippelvinnare – av finaltävlingen, skicrosscupen och som totalvinnare av freestylecupen.

Men nu laddar hon om – för alpina tävlingar i SM.

– Det är mest för skojs skull, säger hon.

Näslund tänker köra, förutom skicross, även parallellslalom och slalom under SM-veckan i Skellefteå i nästa vecka.

– Jag hade även velat köra storslalom, men det går samtidigt med skicross. Jag har kört alpina SM förut, höll på med alpint till jag var 14-15 år. Där känner jag inte så mycket press, åker mest för skojs skull, säger hon till TT.

Det snöade ymnigt i franska Megève på lördagen och därmed kunde inte säsongsfinalen i skicross genomföras.

Det gjorde inte Näslund särskilt mycket, hon var snabbast i kvalet och tog därmed hem segern i tävlingen.

– Det är klart att jag hade velat rejsa, men det snöade så mycket och slutade inte heller så det hade inte blivit något bra rejs och säkerheten hade inte varit på topp, säger hon.

Fick självförtroende

21-åringen har haft en makalös säsong med åtta segrar, två tredjeplatser och en fjärdeplats i världscupen. Världscuptiteln i skicross säkrade hon redan före OS. I OS blev det dock ingen medalj, hon slutade fyra.

– Jag är sjukt stolt över säsongen och prestationen hela året, det känns väldigt bra, säger hon och förklarar varför hon varit så överlägsen i vinter:

– Jag skulle säga att jag haft ett väldigt bra team som jag har fått jobba med i ganska många år och de har hjälpt mig att utvecklas. Jag fick en bra sommar med mycket fysträning och en bra höst. Och när det började gå bra på tävlingarna så fick jag självförtroende. Det är mycket som spelar in när jag förbättrat min åkning.

"Sjukt häftigt"

Hennes överlägsenhet räckte till att vinna freestyleåkarnas totala världscup, som hon vann före hopparen Xu Mengtao, Kina, och slopestyleåkaren Jennie-Lee Burmanson.

– Det är helt otroligt, det är bara två skicrossåkare som vunnit totalen förut så det är sjukt häftigt att jag är en i den skaran.

De tidigare skicrossvinnarna av totala freestylevärldscupen var Ophélie David, Frankrike, och Tomás Kraus, Tjeckien.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM