SVT, Sveriges Television

SVT-profilen får fortsätta på SVT: ”Inget lätt beslut”

Avslöjar: Tas till nåder efter anklagelserna

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

I november framkom det att SVT pausade samarbetet med den av sportens profiler som sparkades av sin förra arbetsgivare efter anklagelser om grova sexuella trakasserier.

Nu har mannen tagits till nåder av kanalen.

– Vi kommer att fortsätta vårt samarbete med SVT-medarbetaren, säger sportchefen Åsa Edlund Jönsson till Sportbladet.

Det var på mannens förra arbetsplats som kvinnor vittnat om upprepade sexuella trakasserier och att han vid ett tillfälle ska ha varit uppenbart berusad på arbetsplatsen och försökt tvinga till sig sexuella tjänster.

De misstänkta övergreppen ska ha skett i nära anslutning till att experten började jobba för SVT.

”Bidrar på ett positivt sätt”

När Sportbladet avslöjade historierna om profilen för ungefär en månad sedan tog SVT avstånd och beslutade sig för att pausa samarbetet med mannen i fråga.

– Vi är överens om att medarbetaren nu ska fokusera på att hantera och ta ansvar för det som hänt på den tidigare arbetsplatsen. Detta arbete inleds nu och kommer att ta några veckor. Efter det kommer jag att ta beslut om samarbetet kan fortsätta eller inte, sa Åsa Edlund Jönsson i ett uttalande då.

Nu är utredningen klar och ett beslut fattat. SVT-sportens profil är tagen till nåder. Ett beslut som fattades under tisdagen.

– Vi kommer att fortsätta vårt samarbete med SVT-medarbetaren. Under tiden hos oss har han varit en uppskattad medarbetare och vår utredning har visat att det inte finns något som tyder på att det förekommit någon form av trakasserier kopplat till personen på vår redaktion. Medarbetaren har tagit ansvar för sina tidigare handlingar, bett om ursäkt och radikalt förändrat sin livssituation. Han bidrar på ett positivt sätt till vår redaktion och vår verksamhet, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT till Sportbladet.

Så här kommenterar divisionschefen för nyheter och sport, Anne Lagercranz, beslutet.

– Det här har inte varit något lätt beslut för oss. Vi gav honom en andra chans för flera år sedan, utan att veta om det. Vi hade aldrig kontrakterat honom om vi hade känt till bakgrunden. Det han har gjort är helt oacceptabelt, men sedan han kom till SVT har han tagit sin andra chans och förvaltat den väl.

Mejl skickades ut

Under tisdagen meddelades de anställda internt på ett möte där SVT-ledningen berättade om sitt beslut.

– Jag är oerhört tacksam över att jag fått denna chans och är mycket väl medveten om den nolltolerans mot kränkande beteende som finns på SVT. Jag är djupt ångerfull över mitt beteende och jag vill återigen be alla som jag sårat om ursäkt. Jag har sedan tre år tillbaka förändrat mitt liv och är numera nykter alkoholist. Jag har också under flera år arbetat med mig själv, tagit professionell hjälp med detta, och strävar nu varje dag efter att på alla sätt försöka vara ett föredöme, säger profilen i ett uttalande från SVT.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Hellgren/Perlskog har gjort sitt 40:e och sista mästerskap

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television