Aaron Lindström om Paralympics-uttagningen: ”Det ska bli riktigt kul”

avEmil Carlsvärd

Sveriges gladaste 17-åring?

Kanske Aaron Lindström, som under tisdagen blev uttagen i den svenska truppen till Paralympics 2018 i Pyeongchang.

– Det känns väldigt skönt, en lättnad att allt är klart. Det ska bli riktigt spännande, säger alpinåkaren till Sportbladet.

Aaron Lindström går andra året på skidgymnasiet i Åre. Han har en funktionsnedsättning som kallas dysmeli, vilket innebär att han saknar hand och underarm på vänster sida.

Trots det och sin ringa ålder har han redan hunnit med en hel del i sin skidkarriär. Skövdekillen, som tillhör klubben SK Vitesse, gjorde bra ifrån sig i världscupen i både Japan och Sydkorea och har snabbt klättrat på världsrankningen under sina hittills två år som senior.

Rankad 25:a i världen

Faktum är att han just nu är rankad 25:a i den totala världsrankningen. En otrolig bedrift som 17-åring.

– Jag har trappat upp mycket under försäsongen, och var nyss i Österrike och tävlade. Sen var jag i Idre i helgen. Det känns väldigt bra, säger han.

I slutet av november tilldelades skidåkaren paralympiska Guldklubbens talangstipendium för sina fina prestationer. I dag fortsatte alltså succéåret när det blev klart att han ska resa till Sydkorea i början av nästa år.

– Jag hade lite i bakhuvudet att det skulle kunna ske, men man vill inte fastställa allt själv. Det känns skönt att få klartecken nu, det ska bli riktigt kul.

Debuterar i Paralympics

Han debuterar i Paralympics, men är alltså inte ny i tävlingssammanhang.

– Under förra året debuterade jag i världscupen. Jag tävlade på flera olika ställen, bland annat i Japan. Jag var även i Sydkorea på ett pre-camp där jag fick se hur allt såg ut. Det var superkul, alltså. Riktigt kul.

Du är rankad 25:a som 17-åring. Känner du att du har krav på dig, eller press utifrån?

– Alltså nej, inte direkt. Det är väl mer på mig själv skulle jag säga. Det är inte så mycket från min omgivning utan där är det ganska lugnt. Det är mer press från mig själv. Jag sätter ganska stor press på mig när det kommer till tävlingar. Men jag får lära mig att dra ner på pressen lite när det blir för mycket och bubblar över, säger han.

Aaron tävlar i tre olika grenar och det ska han göra även under Paralympics. Det handlar om slalom, storslalom och super-G.

Vad kommer du lägga mest krut på?

– Slalom och storslalom. Det är där jag har bäst förutsättningar och känner att jag har bäst form i också.

”Jag skulle vilja komma topp-10"

Några mål med de paralympiska spelen är inte satta utåt sett. Men för sig själv, inne i huvudet, har ändå alpinåkaren en plan för vad han vill lyckas åstadkomma nere i Pyeongchang.

– Jag skulle vilja komma topp tio. Men det är mest något jag har för mig själv. Det ligger där i baktanken.

Under hela intervjun finns det ett citat som återkommer hela tiden. Det går verkligen att ta på glädjen som sprudlar ur Aaron Lindströms kropp.

– Det här ska bli riktigt kul, avslutar han.

FOTNOT: Det tolfte officiella vinterparalympics arrangeras mellan den 9:e och 18 mars 2018 i Pyeongchang, Sydkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydkorea

Slalom

Storslalom