IOK: Pyljova dopad

SPORTBLADET

Även B-provet visade positivt – kastas ut ur OS och får lämna tillbaka silvret

Skidskyttestjärnan Olga Pyljova har åkt fast för dopning, uppger IOK.

Ryskan tog silver på damernas 15-kilometerslopp bakom Svetlana Ishmouratova, men nu får hon lämna tillbaka medaljen.

– Det är en stor chock, säger Michael Geistlinger, generalsekreterare i Internationella skidskytteförbundet.

Foto: Getty images
Dopad Ryskan Olga Pyljova som tog silvermedalj i 15-kilometersloppet i måndags, har åkt fast för dopning.

Den ryska skidskytten Olga Pyljova, som vann silver i 15-kilometersloppet i måndags kom inte till start i dagens 7,5 kilometerslopp.

Förklaringen kom strax efter start: Ryskan har åkt fast för dopning. Enligt uppgift ska testerna ha visat på förekomst av det stimulerande preparatet carphedon – i ”hög koncentration”. Enligt franska nyhetsbyrån AFP ska även det så kallade B-provet vara positivt. Pyljova infann sig senare under torsdagen vid Internationella olympiska kommitténs disciplinära kommitté.

Där erkände hon att hon ätit ett preparat, som alltså var dopningsklassat, säger den norske presidenten i Internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg.

Senare kom beskedet att hon kastats ut ur Turin-OS och får lämna tillbaka sin silvermedalj från 15-kilometersloppet.

Ryssarna chockade

Aleksander Tichonov, ordförande i det ryska skidskytteförbundet, säger till NTB att han är chockad över Olga Pyljovas positiva dopningsprov.

– Pyljova var skadad och deltog inte i den sista världscuptävlingen i Anterselva. Hon åkte då hem för att få behandling. Då måste hon ha använt ett preparat som har gett utslag i dopningsprovet, sade Tichonov.

Utöver sin position i det ryska förbundet är Tichonov även vice ordförande i Internationella skidskytteförbundet IBU.

”Förvånande”

– Det är väldigt trist att en sådan profilerad idrottare blir tagen, vi vill vara en dopningsfri idrott, säger Michael Geistlinger och menar att Pyljovas positiva test påverkar hela det ryska skidskyttelandslaget.

– Trovärdigheten sviktar, säger han.

– Det är lite förvånande, hon var ganska långt efter Ishmouratova i distansloppet, och jag trodde att hon skulle ha åkt betydligt fortare om hon haft otillåtna medel i kroppen, säger SVT:s Kalle Grenmark.

– Men det här förklarar varför det ryska teamet var så korta i sina svar när jag frågade varför Pyljova inte skulle åka i dagens lopp.

”Tragiskt”

Senare sade han, mycket besviket:

– Det är tragiskt att de inte kan vara schyssta, för det de håller på med är rent fusk. Jag förstår inte att de inte fattar att de åker fast, förr eller senare.

– Det här väcker misstankar för hela laget, det väcker spekulationer om Ishmouratova är ren och så vidare.

Pyljovas silvermedalj från i måndags går nu istället till Martina Glagow, Tyskland. Albina Achatova, Ryssland, flyttas upp till bronsplatsen.

Pyljova har i flera år varit en av världens främsta skidskyttar. I Salt Lake City 2002 vann hon ett OS-guld, och hon har också tagit sex VM-guld.

Läs också:

Fakta Olga Pyljova

Fakta dopning:

Robert Triches, Anders Burström, TT