Svenska doldisen utmanade världsnamnen

SPORTBLADET

SVT-experten: Britta Norgren gjorde ett makalöst lopp

1 av 2 | Foto: AP
Britta Norgren, i vitt.

I över tio kilometer var doldisen Britta Norgren med och pressade världsnamnen.

Jättesatsningen höll inte – men hyllades direkt av experterna.

– Hon gjorde ett makalöst lopp, vem hade kunnat drömma om att den här tjejen skulle kunna göra ett sånt här lopp i OS, säger Anders Blomquist.

På förhand såg skiathlon-loppet över 15 kilometer (7,5 kilometer klassiskt, 7,5 kilometer fristil) ut att bli en OS-tillställning utan svensk krydda; ingen av trion Elin Ek, Anna-Karin Strömstedt eller Britta Norgren tillhörde medaljkandidaterna.

Då slog 22-åriga Britta Norgren till med ett jättelopp i sin första stora mästerskapsstart – och fanns under stor del av loppet med i täten.

Tätt efter stilbytet låg Norgren sensationellt fyra, men successivt under den tuffa fristilsåkningen tappade Bälinge-tjejen.

– Britta är en väldigt ung tjej och att redan nu kunna gå så här tufft i de branta stigningarna på den här höga höjden är närmast sensationellt.

Guldjakten blev i stället en kamp mellan Katarina Neumannova, Tjeckien, och Kristina Smigun, Estland – med Smigun som vinnare, 1,9 sekunder före.

Norgen slutade till slut på en 15:e plats.

– En femtonde plats kanske inte låter så märkvärdigt, men det är märkvärdigt när man är så ung. Det lovar verkligen gott, säger Blomquist.

I målfållan strålade Smigun och jublade över sitt första OS-guld.

För svensk skidsport var plötsligt doldisen Norgren i blickfånget – mitt bland alla världsnamnen. I resultatlistan var talangen 1.29 efter Smigun.

- Jag har ett lite annat utgångsläge än dem, det var bara att satsa, säger svenskan till SVT – och berättar om sin förhandstaktik.

– Jag tänkte hänga med så länge som möjligt, inte stressa. Backen i andra delen är lite för lång för mig fortfarande, men jag lyckades hänga med ganska länge även där.

Vad betyder det här för framtiden?

– Jag vet att jag kan hålla samma fart som de där uppe, det sporrar jättemycket.

Fast i Turin-OS är det inte alls säkert att det blir någon mer start för Norgren, som länge inte ens var påtänkt för spelen.

– Jag hoppas på att få åka sprinten, men det finns redan fyra bra namn där, säger hon till SVT.

Norska affischnamnet Marit Björgen, som testade att starta efter sjukdom, tvingades bryta loppet redan efter sex kilometer.

FOTNOT. Övriga svenska resultat, Elin EK, 31:a, 47:a Anna-Karin Strömstedt.

Anders Burström